Gemeente 's-Hertogenbosch

20-02-2008
Plan voor zuidelijk deel Paleiskwartier

Het college heeft besloten het plan voor het zuidelijk deel van het Paleiskwartier te actualiseren. Dit plan bevat verschillende onderdelen zoals hoogbouw, een nieuwe verbinding over het spoor met de binnenstad en de inpassing van publieksfuncties zoals een megabioscoop en hotel. Het college heeft het Ruimtelijk Plan vrijgegeven voor inspraak. Na de inspraak wordt het plan ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

In het zuidelijk deel van het Paleiskwartier staat de komende jaren het nodige te gebeuren aan ruimtelijke ontwikkelingen. Het nieuwe plan moet daarin samenhang brengen en de diverse ontwikkelingen op een logische manier aan elkaar knopen. Kwaliteit staat daarbij voorop. De eerste uitdaging is de clustering van hoogteaccenten. In het zuidelijk deel is hoogbouw voorzien van tussen de 50 en 75 meter. Daarnaast komt er op de hoek van de Vlijmenseweg en de Onderwijsboulevard een toren van circa 90 meter.

Verbinding met de binnenstad
Van cruciaal belang is een goede verbinding met de binnenstad. De bestaande oversteek bij het centraal station en de onderdoorgang via de Vlijmenseweg zijn daarvoor onvoldoende. Er wordt ingezet op een nieuwe verbinding over het spoor voor voetgangers en fietsverkeer. Die komt ter hoogte van de kantoren van Essent. Op deze manier krijgen naast het Paleiskwartier ook Willemspoort, Deuteren en de Kruiskamp een rechtstreekse verbinding met de binnenstad. In omgekeerde richting betekent de nieuwe verbinding dat de voorzieningen in West zoals de scholen aan de Onderwijsboulevard (20.000 studenten), het nieuwe Jeroen Boschziekenhuis (800 bedden), de nieuwe megabioscoop (9 filmzalen) en het Westerpark (12 hectare) toegankelijker worden voor bewoners en bezoekers van de binnenstad.

Levendigheid
Om de levendigheid in het Paleiskwartier te vergroten is ook ruimte opgenomen voor diverse voorzieningen. Deze voorzieningen bestaan deels uit kleinschalige commerciële functies als detailhandel, horeca en recreatieve functies, in de plint van de gebouwen, en deels uit grootschalige publieksfuncties, rondom de Hofvijver in het zuidelijk deel van Paleiskwartier. Aan de voet van de verbinding met de binnenstad zijn de megabioscoop en het viersterrenhotel gepland.