Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Minister Cramer ondertekent groen voor glas overeenkomst

20-02-2008

Milieuminister Cramer heeft op 19 februari het convenant voor de zogeheten 'Duivenvoordecorridor' ondertekend. Zij deed dit samen met de wethouders Horlings van Voorschoten, Houtzager van Leidschendam-Voorburg en gedeputeerde Koop (Zuid-Holland).

In de overeenkomst staat dat de 33 hectare glastuinbouw verdwijnt ten faveure van 28 hectare natuur en vijf hectare nieuwe woningen. De afspraak is gebaseerd op een gevraagd advies van het atelier rijksbouwmeester die de ideale verhouding tussen woningbouw en groen onderzocht in het gebied.
Het Rijk heeft in het verleden groene stroken aangewezen als buffers tussen stedelijke gebieden (rijksbufferzones). Dit moet voorkomen dat sluipenderwijs de Randstad één groot stedelijke zone gaat vormen zonder groene gebieden voor recreatie. De ondertekening van het Duivenvoorde convenant is onderdeel van programma 'Mooi Nederland'. Het is één van de prioriteitsprojecten van minister Cramer. Het heeft volgens haar een voorbeeldfunctie voor opruiming van verrommeling. Om het plan uit te kunnen voeren dragen VROM en de provincie Zuid-Holland bij aan het aanstellen van een toezichtshouder, zoals door het atelier rijksbouwmeester geadviseerd.

Meer informatie


* Programma Mooi Nederland (prioriteit minister Cramer)
* http://www.rijksbouwmeester.nl/

Dossiers


* Randstad 2040

* Verrommeling