21 feb 2008
r/> Onderdeel: Wageningen Universiteit

In dit experiment wordt gekeken naar de effecten van plantenhormonen op de groei van plantenmateriaal. Deze plantenhormonen zijn signaalmoleculen. Normaliter is het lastig om uit een klompje cellen, of een stukje weefsel, opnieuw een volwaardige plant te laten groeien. In de natuur is de groei van een plant uit een aantal ongedifferentieerde cellen een complex proces. In het laboratorium kunnen we de invloeden van twee signaalmoleculen op regeneratie, een auxine en een cytokinine, onderzoeken. Deze stoffen worden in verschillende concentaties aan het groeimedium toegevoegd om de effecten, die zij op de groei hebben, te bestuderen.

Verwante opleidingen

* Biologie Alle life-sciences vinden eigenlijk hun basis in de biologie. Om op een duurzame manier in het ecosysteem aarde te kunnen leven is een goed begrip van hoe dit systeem functioneert belangrijk. Daarom bestuderen biologen de ecologie van zee, zoet water, regenwouden en savannes. Ook op lagere integratieniveaus doen biologen baanbrekend werk. Denk maar aan de ontwikkelingen binnen de genetica en moleculaire biologie de afgelopen decennia. Het werk van biologen op deze terreinen maakt vorderingen op het gebied van de medische wetenschap mogelijk. Een bioloog wordt in zijn werk gedreven door nieuwsgierigheid. Hoe is het leven ontstaan? Hoe werken planten? Waarom gedraagt een dier zich op een bepaalde manier?
* Biotechnologie Bij biotechnologie werk je aan toepassing van de kennis die voortkomt uit iin van de meest fascinerende nieuwe wetenschapsgebieden van de laatste jaren. Je zet micro-organismen of cellen van plantaardige en dierlijke oorsprong aan het werk om gewenste stoffen te produceren of ongewenste af te breken. Hierbij maak je gebruik van biologische, scheikundige, natuurkundige en wiskundige kennis. Een zeer interessante studie voor mensen met brede natuurwetenschappelijke belangstelling, die bovendien graag praktische resultaten zien van hun werk.
* Moleculaire Levenswetenschappen Bij de opleiding moleculaire levenswetenschappen ligt het accent op moleculen en hun eigenschappen. Je probeert verband te vinden tussen fysische (natuurkundige) en chemische eigenschappen van moleculen en hun werking en je bekijkt welke functie ingewikkelde moleculen hebben in een levend systeem, bijvoorbeeld een cel. Geavanceerde apparatuur en techniek geven je een gedetailleerd beeld van de verbazingwekkende interactie tussen grote, complexe moleculen.
* Plantenwetenschappen "Flowers and Food" is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. Deze sector genereert ongeveer 40 miljard euro per jaar aan omzet en is een van de grootste werkgevers. Ook in de wereld is Nederland toonaangevend op dit vlak. De opleiding plantenwetenschappen staat aan de basis van "Flowers and Food". In de opleiding leer je om hoogwaardige kennis en technologie te ontwikkelen en toe te passen. Dat kan gaan over themas als biotechnologie, gezonde voeding, de relatie tussen natuur en landbouw, het behoud van biodiversiteit, management en economie. Innovatie speelt een belangrijke rol in opleiding en loopbaan. Inspelen op trends, nieuwe ontdekkingen doen en luisteren naar de samenleving en het bedrijfsleven zijn heel belangrijk. Als plantenwetenschapper werk je direct of indirect mee aan dit dynamische proces. Tijdens je afstudeervak en je stage, eventueel in het buitenland, ga je hiermee zelf aan de slag, en bouw je veel expertise op zodat je een goede start kunt maken op de arbeidsmarkt.

Experimenten

Weefselkweek, regeneratie van de tabaks- en tomatenplant In dit experiment wordt gekeken naar de effecten van plantenhormonen op de groei van plantenmateriaal. Deze plantenhormonen zijn signaalmoleculen. Normaliter is het lastig om uit een klompje cellen, of een stukje weefsel, opnieuw een volwaardige plant te laten groeien. In de natuur is de groei van een plant uit een aantal ongedifferentieerde cellen een complex proces. In het laboratorium kunnen we de invloeden van twee signaalmoleculen op regeneratie, een auxine en een cytokinine, onderzoeken. Deze stoffen worden in verschillende concentraties aan het groeimedium toegevoegd om de effecten, die zij op de groei hebben, te bestuderen. DoelHet doel van dit experiment is het onderzoeken van de effecten van verschillende concentraties en verhoudingen van auxine (NAA) en cytokinine (BA) op de groei en morfogenese van tabaksplantweefsel en tomatenplantweefsel in vitro. Niveauvwo 5/6
TijdsduurDuur voorbereiding door leerling = 1 uur (doorlezen handleiding) Duur experiment = dag 1: hele dag, dag 2: halve dag HandleidingDownloaden Bijzonderheden Het is de bedoeling dat de leerlingen de handleiding van te voren door hebben gelezen. Het practicum wordt in groepjes van twee leerlingen gegeven. Personen 4 - 12 personen
Aanmelden 3 weken
Agenda

* 21-02-2008