Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

HET SYNDICAAT VIERT HET EINDE DER TIJDEN IN APOCALYPSO

een zwarte theaterkomedie waarin het dooie duiven regent _______________________________________

Ben je moe - ik zal je matras zijn
Heb je het koud - ik zal je jas zijn
Ben je eenzaam - ik zal je medicijn zijn
Ben je geremd - ik zal je rode wijn zijn
FRAGMENT APOCALYPSO - De Vrouw -

Donderdag 21 februari om 20.00 uur gaat de zwarte theaterkomedie ApoCalypso in première in het Rozentheater Amsterdam. Daarna zal de voorstelling in diverse zalen in het land te zien zijn (zie speellijst). De tournee wordt afgesloten met twee weken in het Rozentheater. Deze nieuwe voorstelling van Het Syndicaat is het avondvullende toneeldebuut van huisschrijver Jibbe Willems. Jibbe Willems en regisseur Daniëlle Wagenaar zetten samen met 6 acteurs 22 uiteenlopende personages neer, die live worden bijgestaan door een funkformatie.

ApoCalypso speelt zich af in het armageddon van de straat. De Dag des Oordeels nadert en junkies, hoeren, pimps en paupers staan erbij en kijken er naar. Op een doodgewone morgen besluit Jesse, de hoerenzoon, de wereld te gaan redden. Ondanks de profetische intermezzo's van verschillende passanten, lijkt het niemand iets te kunnen schelen: Lap het aan je laklaars, want och, hoe verschilt de Dag des Oordeels van elke andere dag in Godverlaten oorden?

Daniëlle Wagenaar, regisseur en artistiek leider van Het Syndicaat, en Jibbe Willems delen een voorliefde voor dynamische, hedendaagse taal. Met rauwe settings en schimmige personages zet Jibbe Willems universele thematieken om in persoonlijk drama. Filmische toneelbeelden en live muziek zorgen voor een spannende vernieuwing in het genre dat Het Syndicaat typeert: hedendaags teksttheater.

Het Syndicaat heeft als missie het stimuleren en uitbreiden van nieuw Nederlands repertoire. In dat kader organiseert de artistieke kern van het gezelschap regelmatig de masterclass De Syndicaat Schrijversdagen. In 2005 viel de virtuositeit van Jibbe direct op. Sinds 2006 is hij huisschrijver van Het Syndicaat en werkt hij aan een theatertrilogie (resp. de decadentie, het verval en een nieuw begin) waarvan ApoCalypso het tweede deel is. Eind 2007 was deel 1, Lola, te zien in de voorstelling Lust & Vraatzucht. In 2009 zal Het Syndicaat met Het derde testament de trilogie afsluiten.

CREDITS:
Regie: Daniëlle Wagenaar
Tekst: Jibbe Willems
Spel: Gerold Guthman, Roos Hoogland, Niek van der Horst, Tibor Lukács, Manon Nieuweboer en Eva Zwart. (klik hier voor het complete overzicht van personages) Funkformatie: Alex Simu Saxofoon e.a. Micha Schellhaas Basgitaar, Gerold Guthman Gitaar, Roos Hoogland Drums

" Toch is het vreemd van dat gat in de ozonlaag.
De laatste tijd verdwijnen er steeds meer dingen waar ik zeker van was. Zure regen, ook zoiets. Verdwenen. Hoor je niets meer van. Het beste is om alles zelf op te geven, dan verdwijnt er ook niets meer. Ik had een eigen huis en tuin, iedere week een andere auto, een leasebaby, en op zondagmiddag ging ik plebsen in de achterbuurt. Maar 's nachts kon ik niet slapen. Bang om alles kwijt te raken. Op een nacht ben ik opgestaan, zachtjes, om mijn veel jongere tweede vrouw niet wakker te maken, heb die baby een kus toegeblazen, ben naar de woonkamer geslopen. Daar heb ik alle kaarsen aangestoken. Ik ben naar de keuken gelopen, het gas aangezet en naar buiten gegaan. Voordeur op het dubbele nachtslot. Voor het laatst. En tegenwoordig slaap ik als een klaproos." FRAGMENT APOCALYPSO - De Zwerver -

Meer info: www.hetsyndicaat.com

Ingezonden persbericht