Gemeente Bronckhorst
---

B en w van Bronckhorst stemmen in met klimaatbeleidsplan

Raad beslist er in maart over

B en w van Bronckhorst stemden deze week in met het klimaatbeleidsplan 2008-2011. Ons klimaat verandert. We hebben te maken met hogere temperaturen en een stijging van de zeespiegel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat menselijk toedoen dit grotendeels veroorzaakt. Om hier wat aan te doen is de internationale afspraak gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook Nederland heeft zich aan dit Kyoto-protocol geconformeerd. Eind 2007 tekenden diverse ministeries en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een nieuw klimaatconvenant met als doel een reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2020 en een jaarlijkse energiebesparing te realiseren. In navolging hierop stimuleert de VNG gemeenten in ons land om een lokaal klimaatbeleid te realiseren. De gemeente Bronckhorst heeft dat nu gedaan. De raad beslist in maart over het nieuwe klimaatbeleidsplan.

Het voeren van een actief klimaatbeleid geeft een belangrijke impuls aan de leefbaarheid in de gemeente. Duurzame bedrijfsterreinen en woningen, minder vervuiling: het zijn voordelen die dankzij klimaatbeleid in beeld komen. Het doel van het Bronckhorster klimaatbeleid is het realiseren van een reductie van de CO2-uitstoot met 4% in 2011 ten opzichte van 1990 (landelijk uitgangspunt voor de metingen), het verminderen van het energieverbruik met 2% per jaar en het stimuleren van de toepassing van minimaal 3% duurzame energie in 2011 ten opzichte van 1990.

Als uitgangspunt voor het beleid heeft de gemeente een klimaatscan uitgevoerd. Bronckhorst zet op een aantal terreinen al in op energiebesparing en klimaatbeleid. Zo kopen we voor alle gemeentelijke gebouwen voor 100% groene stroom in, hebben we in Zelhem een duurzaam bedrijventerreinen ingericht (Vinkenkamp) en stimuleringsacties voor duurzame energie gehouden (bijvoorbeeld de actie 'Energie Besparen Loont' voor agrarische bedrijven in Hengelo en Vorden in 1999).

Thema's
De komende periode richt de gemeente zich onder andere op de volgende thema's: . Klimaat in beleid
. Gemeentelijke gebouwen en voorzieningen
. Woningbouw
. Bedrijven en utiliteitsbouw
. Agrarische bedrijven
. Verkeer en vervoer

Klimaat in beleid
Hierbij gaat het om het op de agenda zetten van klimaatbescherming bij het ontwikkelen van allerhande beleid en plannen door de gemeente. Bijvoorbeeld bij bestemmingsplannen en ontwikkelingsvisies voor kernen.

Gemeentelijke gebouwen en voorzieningen
Hierbij gaat het onder andere om het uitvoeren van alle relevante energiemaatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar bij renovaties (bijvoorbeeld ten aanzien van openbare verlichting). Ook wil de gemeente haar voorbeeldfunctie naar de maatschappij gestalte geven met een voorbeeldproject voor duurzame bouw. In dit klimaatsbeleidsplan is dat het nieuwe gemeentehuis dat volgens de bijzonder duurzame variant DuBo++ (waarbij het energieverbruik 50% lager ligt dan in een gewoon energiezuinig gebouw) wordt gebouwd. Daarnaast doet de gemeente dit jaar een energiescan om het landelijke energielabel voor gebouwen te krijgen. Dan is ook zichtbaar welke maatregelen we kunnen nemen om een hogere waardering te krijgen.

Woningbouw
Hierbij gaat het om nieuwe en bestaande woningen. Voor nieuwe woningen zijn in het bouwbesluit duurzaamheidseisen opgenomen. De gemeente ziet er bij bouwprojecten op toe dat dit nageleefd wordt. Bij woningbouwprojecten waarvan de gemeente opdrachtgever is, wil zij inzetten op nog vooruitstrevender maatregelen zoals warmtepompen en zonneboilers. Voor bestaande woningen overlegt de gemeente met woningbouwcorporaties over mogelijkheden voor energiebesparing in de woningen en gaat zij voorlichting geven aan woningeigenaren. Eén van de projecten die de gemeente in 2008 wil inzetten is bijvoorbeeld het Energie Prestatie Advies.

Bedrijven en agrarische bedrijven
Bij vergunningverlening en handhaving besteedt de gemeente aandacht aan energiebesparingsmogelijkheden. De gemeente wil dat bedrijventerreinen in de gemeente duurzaam ontwikkeld worden. Bij agrarische bedrijven stimuleert de gemeente de opwekking van biogas en geeft voor zover mogelijk medewerking aan energiebesparende initiatieven (bijvoorbeeld zuiniger verlichting).

Verkeer en vervoer
De gemeente heeft eigen voertuigen en gaat bekijken welke mogelijkheden hier liggen op het gebied van energiebesparing en het milieu. Bijvoorbeeld door in de toekomst uitsluitend nog nieuwe personenauto's uit de klasse A en B van de Energie-etikettering aan te schaffen.

Tot slot
Binnen de gemeente is een coördinator klimaatbeleid actief die zich met de genoemde klimaatactiviteiten gaat bezighouden. Met het klimaatbeleid is in totaal circa E 176.000 ,- gemoeid. Voor een deel van deze kosten vraagt de gemeente subsidie aan (50%, via SenterNovem).

Hengelo (Gld), 21 februari 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --