GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil meer middelen voor naleving Europese wetgeving

Straatsburg, 21 februari 2008 - Vandaag stemt het Europees Parlement over een betere naleving van Europese wetgeving. GroenLinks wil dat hiervoor meer middelen beschikbaar komen.

Zo blijkt uit het rapport van de Groene Europarlementariër Monica Frassoni dat het aantal inbreukprocedures de afgelopen jaren gedaald is. Ondanks de EU-uitbreiding met tien lidstaten, dwingt de Europese Commissie bij steeds minder lidstaten af om zich te houden aan Europese regels.

Volgens GroenLinks-europarlementarier Kathalijne Buitenweg is dat erg vreemd. "Het zou een goede zaak zijn als de nieuwe lidstaten de Europese wetgeving beter naleven, maar dat lijkt mij geen logische verklaring. Zeker als je bedenkt dat er slechts twee á drie ambtenaren zijn die toe moeten zien op de naleving van alle milieuwetgeving in de nieuwe lidstaten."

Frassoni benadrukt in haar rapport dat de verschillende afdelingen van de Europese Commissie zelf toegeven te weinig middelen en menskracht hebben om de naleving van Europese regels te controleren.

Buitenweg heeft dat zelf ook ervaren. In 2005 stelde ze de Europese Commissie vragen over het plukken van levende ganzen in Hongarije voor hun dons. De Commissie erkende toen dat dit in strijd is met Europese wetgeving. Door gebrek aan middelen is er echter nog steeds geen inbreukprocedure gestart.

"Het is weliswaar niet populair om te pleiten voor meer ambtenaren. Maar als er onvoldoende wordt gecontroleerd op de naleving van wetgeving, dan zitten we hier een groot deel van de tijd papieren tijgers te maken. Dat zou pas verspilling van tijd en middelen zijn", aldus Buitenweg.


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa