Aviaclaim blij met initiatief van Europese Commissie


Verduidelijking rechten van luchtvaartpassagiers

UITGEEST, 20080221 -- Gisteren heeft de Europese Commissie een aantal documenten gepubliceerd die nadere uitleg geven over de toepassing van de Europese Verordening (EG) 261/2004. In het belangrijkste document wordt antwoord gegeven op 32 vragen die spelen bij de uitvoering van de regeling.

Aviaclaim is gedupeerde luchtvaartpassagiers behulpzaam bij het innen van hun vordering. Directeur Rick Hilgersom: "Een belangrijke verduidelijking is bijvoorbeeld de vaststelling dat in geval een passagier te maken krijgt met instapweigering als gevolg van het inzetten van een kleiner toestel, dit geen overmacht oplevert voor de luchtvaartmaatschappij en de reiziger aanspraak heeft op een financiële vergoeding.

De vraag wanneer een vertraging als annulering is aan te merken blijf echter onduidelijk. De nationale handhavinginstanties blijven in individuele gevallen de bevoegdheid houden om een maximale duur te bepalen waarbinnen een verstoring van de vlucht als vertraging blijft gelden. Wanneer de vertraging langer duurt dan dit maximum wordt de verstoring als annulering aangemerkt. Dit is een belangrijk verschil omdat in geval van vertraging de passagier geen recht heeft op een financiële vergoeding maar in geval van annulering van de vlucht onder bepaalde voorwaarden wel. Ook zou het vereisen dat om te kunnen blijven spreken van vertraging het oorspronkelijke geplande toestel de vlucht dient uit te voeren veel onduidelijkheid wegnemen. Nu is het aan de rechtspraak overgelaten om dit te bepalen. Wij zien ook met grote belangstelling uit naar de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de belangrijke zaak Kramme versus SAS die op 28 februari 2008 is te verwachten."





Ingezonden persbericht