Gemeente Langedijk


21 februari 2008

Realisatie wijksteunpunt

Getimmer, gezaag en gehamer. Er werd hard gewerkt in de oude locatie van Jan Arentsz Langedijk aan de Dokter Wilminkstraat in Noord-Scharwoude. Het gebouw wordt klaar gemaakt voor een nieuwe groep gebruikers. Zij worden tijdelijk in het oude schoolgebouw gehuisvest totdat een wijksteunpunt aan de Kerklaan in Noord-Scharwoude gerealiseerd is.

Organisaties die gehuisvest waren in de oude mavo aan de Kerklaan, in Zonoord en in de Koog vinden een nieuw tijdelijk onderkomen aan de Dokter Wilminkstraat. Het gebouw van Jan Arentsz Langedijk kwam leeg te staan door de verhuizing van de school naar het nieuwe cultureel en educatief centrum De Binding. Ook ander organisaties kregen een plekje in De Binding. Het zorgde ervoor dat in allerlei locaties in Noord- en Zuid-Scharwoude ruimtes vrij kwamen. Stichting Jeugd en Jongerenwerk uit de Koog bijvoorbeeld, hoewel zij uiteindelijk geen gebruik maken van de oorspronkelijk voor hun gereserveerde ruimte. Atelier 6 verhuisde wel naar De Binding. Omdat ruimtes leeg kwamen, werden locaties niet langer optimaal benut.

Jan Arentsz gebouw

Kritische blik

Het bood de gemeente gelegenheid om eens kritisch naar het ruimtegebruik te kijken. In 2007 is daartoe een accommodatieonderzoek uitgevoerd. De oude mavo en de locatie van het Jan Arentsz Langedijk zijn in dat onderzoek betrokken. Met alle bekende belanghebbenden gesproken. Hieruit is naar voren gekomen dat veel gebruikers van bestaande voorzieningen positieve verwachtingen hebben van een gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen. De gemeenteraad heeft daarom besloten mee te werken aan het ontwikkelen van een nieuw wijksteunpunt aan de Kerklaan.

Langer zelfstandig wonen

Een wijksteunpunt past in de doelstellingen van de gemeente. Zo is het een onderdeel van het meerjarenbeleidsplan van de Wmo om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. De gemeente streeft ernaar te werken aan wijksteunpunten met een zo breed mogelijk ontmoetings- en zorgfunctie. Eerder is in Broek op Langedijk het Wijksteunpunt + Binnemikke ontwikkeld. De gemeente is gestart met de voorbereidingen om een wijksteunpunt in Noord-Scharwoude te kunnen realiseren. Naar verwachting zal dat wijksteunpunt over twee of drie jaar in gebruik genomen kunnen worden.

Nieuw adres

Vanaf 15 februari kunnen de tijdelijke gebruikers het verbouwde voormalige schoolgebouw van Jan Arentsz Langedijk in Noord-Scharwoude in om hun ruimtes geschikt te maken voor gebruik en om te verhuizen. Vanaf 1 maart zijn Stichting Welzijn Ouderen, Stichting Viola, Compleet FM, Omroep Postiljon, Stichting Sportservicepunt Langedijk, damvereniging Damlust en de drie muziekverenigingen Apollo, Excelsior en Kunst na Arbeid daar te vinden.