Campina

Campina opnieuw favoriet bij Nederlandse consument

Voor zesde jaar op rij bezorgen Campina-producten supermarkten de meeste omzet

Campina is voor het zesde jaar achtereen het merk in de Nederlandse supermarkten dat consumenten het meeste kopen. Dat blijkt uit de omzettop 100 van grootste A-merken in Nederland van het vakblad Foodmagazine, samengesteld door marktonderzoekbureau IRI. De sterk toegenomen consumptie van gezondheidszuivel van Campina zorgt voor een groei van de omzet die supermarkten boeken met het merk Campina.

De eerste plaats in de omzettop 100 geldt voor de producten die de zuivelonderneming Campina in Nederland voert onder het merk Campina: Campina melk, yoghurt, vla, slagroom en koffiemelk, Campina Optimel (drinkyoghurts, yoghurts, kwark en vla met nul procent vet, geen suiker toegevoegd), Campina Vifit (voor een evenwichtige darmflora) en Campina Botergoud (boter).
Campina heeft haar positie met name versterkt doordat consumenten meer extra gezonde zuivel van Campina hebben gekocht. Vooral Campina Optimel zorgt voor spectaculaire groei. Daartegenover staat een lagere merkomzet in de krimpende segmenten voor melk en vla. De groei van de ontbijtzuivel Goede Morgen en de koude koffiedrank Café Fresco steunen de positie van het merk Campina. De supermarktomzet onder het Campina-merk is in 2007 gegroeid tot ruim 380 miljoen euro.

Verdere groei Milner en Valess
Succesvol is Campina ook met Campina Milner (kaas met minder vet) en Campina Valess (vleesvariatie, bereid uit zuivel). De omzet van deze merken is door het bureau IRI echter apart meegenomen in het onderzoek en kan dus eigenlijk nog bij de door Campina voor supermarkten gegenereerde omzet worden opgeteld. Campina Milner steeg in de top 100 van positie 38 naar 28 en bezorgde de supermarkten bijna 70 miljoen euro aan omzet.

Campina opnieuw favoriet in gezondheidszuivel
Gezondheid, met daarbij ook gewichtsbeheersing, is een belangrijk thema voor veel Nederlandse consumenten. Dat uit zich in een stijging van de aankopen van bijvoorbeeld yoghurts en drinkyoghurts met minder of geen vet of gezondheidsyoghurts. Campina is ook in 2007 in dit segment veruit favoriet, met Campina Optimel en Campina Vifit. Consumenten hebben spectaculair meer Campina Optimel geconsumeerd dan in 2006. Ook de consumentenaankopen van Campina Milner en Campina Valess zijn sterk gestegen door de extra aandacht die consumenten besteden aan gezonde voeding.

Meest gekozen merk in klassieke zuivel
Ondanks de toenemende consumptie van extra gezonde zuivel besteden Nederlandse consumenten nog steeds meer dan de helft van hun zuiveluitgaven aan âklassiekersâ, zoals melk, naturelyoghurt en vla. Deze producten voorzien prima in de behoefte van het menselijk lichaam aan natuurlijke bouw-, brand- en beschermstoffen. Ook in melk, naturel yoghurt en vla is Campina het meest gekozen en daarmee het meest verkochte merk. In lijn met het belang dat consumenten hechten aan natuurlijke gezondheid, bevat Campina melk sinds het voorjaar van 2007 meer gezonde vetten, door aangepaste natuurlijke voeding van de koe, in combinatie met weidegang. Sinds kort gebruikt Campina deze melk ook voor Campina yoghurt, pappen en vla. Campina vla bevat bovendien een tikje minder suiker.

Innovatie en merken bouwen
Vanouds is Campina sterk vertegenwoordigd op de Nederlandse markt voor consumentenzuivel. Deze markt is volop in beweging. Nederlanders consumeren veel zuivel, maar de consumptiepatronen veranderen. De vertrouwde melk, yoghurt en vla in literpakken worden minder gekocht. Daarentegen kopen consumenten meer functionele zuivel (zoals ontbijtdranken) en extra gezonde zuivel. Tegelijkertijd is er sprake van een groeiend aantal aanbieders uit binnen- en buitenland en de opkomst van merken van supermarktketens.
Campina zet daarom volop in op innovatie, zodat Campina-producten voor consumenten toegevoegde waarde hebben ten opzichte van die van andere aanbieders. Toegevoegde waarde als het gaat om gezondheidsaspecten, om gemak, om smaak. Gekoppeld daaraan is het bouwen aan sterke merken, die de innovaties en producten van Campina herkenbaar maken voor consumenten. Campina fungeert als zelfstandig merk en als afzendermerk voor submerken voor speciale producten of doelgroepen. Het groene ovale Campina-logo garandeert consumenten dat het product dat ze kopen, gemaakt is van de beste verse melk, vol natuurlijke bouwstoffen, afkomstig van de koeien van Campina-boeren. Deze boeren zijn de eigenaar van Campina en wat Campina verdient met de verkoop van haar producten, bepaalt de melkprijs voor deze melkveehouders.

Zaltbommel, Nederland, 21 februari 2008