Gemeente Cromstrijen


Dijkversterkingsprogramma waterschap online

(21-02-2008)

Het dijkversterkingsprogramma van waterschap Hollandse Delta is in volle gang. Ruim de helft van de in totaal 14 dijkversterkingsprojecten op de Zuid-Hollandse eilanden zijn gestart. Om omwonenden, bedrijven, gemeenten en andere belanghebbenden via een snelle en makkelijke manier over de meest actuele informatie te laten beschikken, heeft Hollandse Delta internetpagina's op hun site ingericht voor alle dijkversterkingsprojecten. Op woensdag 20 februari laat heemraad J. Klepper deze pagina's officieel online gaan. Naast actuele informatie kunt u ook achtergrondinformatie vinden over de dijkversterking in uw omgeving en is de site zo ingericht dat u kunt reageren op de plannen van het waterschap.

Eerste bijeenkomst stuurgroep

De dijkversterkingsplannen van Hollandse Delta zijn samen met alle andere versterkingsplannen in Nederland opgenomen in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De dijkversterkingsprojecten worden gesubsidieerd door het Rijk. Provincie Zuid-Holland heeft een toezichthoudende rol op het gebied van dijkversterkingen. Zij keurt uiteindelijk de versterkingsplannen goed. Als subsidieverlener en toezichthouder is het belangrijk dat het Rijk en de provincie op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van de dijkversterkingen en dat acties goed op elkaar worden afgestemd. Daarom heeft het waterschap een stuurgroep opgericht waarin deze organisaties zijn vertegenwoordigd. De eerste bijeenkomst van de stuurgroep wordt gecombineerd met de opening van de internetsite.

Hollandse Delta beheert en onderhoudt in Zuid-Holland Zuid zo'n 350 kilometer aan primaire dijken en duinen. Deze waterkeringen moeten hoog en stevig genoeg zijn om water te keren. Door onder andere een stijgende zeespiegel en een veranderend klimaat zijn niet alle dijken en duinen sterk genoeg om ook in de toekomst het water tegen te houden. Daarom versterkt Hollandse Delta tot 2016 in totaal 39 waterkeringen, met een lengte van 75 km. De laatste ontwikkelingen van de dijkversterkingen kunt u vanaf nu op de voet volgen op www.wshd.nl