Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief Kenmerk: 2070807100 Ons kenmerk UB/A/2008/43 Datum 21 februari 2008 Onderwerp Kamervragen van het lid Van Hijum

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Van Hijum (CDA) over de trage afhandeling van scholingsaanvragen door het UWV.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk UB/A/2008/43

2070807100

Vragen van het lid Van Hijum over de trage afhandeling van scholingsaanvragen door het UWV.


1
Is het u bekend dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) er onvoldoende in slaagt om scholingsaanvragen snel en adequaat af te handelen?

Antwoord:
Ik ben op de hoogte van het scholingsbeleid van en de uitvoering door het UWV. Ik deel echter niet uw opvatting dat het UWV er onvoldoende in zou slagen om scholingsaanvragen snel en adequaat af te handelen. Ik verwijs u voor nadere informatie naar het antwoord op vraag 7.


2
Hoe gaat de intake en de behandeling van een scholingsaanvraag bij het UWV in zijn werk?

Antwoord:
De re-integratiecoach WW / arbeidsdeskundige bepaalt aan de hand van het Protocol Scholing of scholing noodzakelijk is voor de re-integratie van betrokken cliënt naar werk. Indien de re- integratiecoach WW / arbeidsdeskundige van mening is dat de inzet van scholing de meest aangewezen weg richting werk is, dan wordt contact opgenomen met het Scholingsbureau UWV. Het Scholingsbureau UWV coördineert de centrale inkoop van de noodzakelijke scholingen door het UWV. Het Scholingsbureau UWV zorgt voor de doorgeleiding naar de Scholingsmakelaar, het Regionaal Bureau Opleidingen (RBO) Groningen. Het RBO Groningen koopt namens het UWV scholingen bij de instituten in en maakt hierbij o.a. gebruik van een daartoe ontwikkelde en onderhouden database. Waar de scholing wordt ingekocht hangt onder meer af van de datum waarop de opleiding kan starten, de reisafstand voor de klant, de kosten en de eventuele voorkeur van de klant voor een bepaald instituut. De Scholingsmakelaar legt binnen 14 kalenderdagen na datum aanmelding een aanbod aan het Scholingsbureau UWV voor. Laatstgenoemde accordeert het voorstel binnen 7 kalenderdagen na ontvangst, waarna de klant met de scholing kan starten. Veel scholingsinstituten kennen overigens slechts een beperkt aantal instroommomenten, hetgeen tot gevolg kan hebben dat de klant met vertraging kan aanvangen met een door het UWV geaccordeerde scholing.


---

Ons kenmerk UB/A/2008/43


3
Kunt u uiteenzetten hoeveel aanvragen voor scholing het UWV in 2005 en 2006 heeft ontvangen en naar verwachting in 2007 zal ontvangen?

Antwoord:
De re-integratiecoach WW / arbeidsdeskundige bepaalt aan de hand van het Protocol Scholing of scholing noodzakelijk is voor de re-integratie van betrokken cliënt naar werk. Indien de re- integratiecoach WW / arbeidsdeskundige van mening is dat de inzet van scholing de meest aangewezen weg richting werk is, dan wordt de scholingsmakelaar ingeschakeld. Vanaf medio