Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ook 50-plussers verdienen begeleiding VDAB (21/02/08)

Minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) zal niet wachten op de federale overheid en de RVA om een sluitende aanpak voor 50-plussers tot stand te brengen. Vlaanderen kan intussen zelf gerust een tandje bijsteken. De minister reageerde aldus positief op de vraag van Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) over de uitbreiding van de sluitende aanpak naar 50-plussers. Aanleiding waren de uitlatingen van federaal minister van Werk Josly Piette (cdH) over de evaluatie van de resultaten van de RVA en de bemiddelingsdiensten inzake het activeringsbeleid van de federale regering.

Sinds 2004 doet de VDAB een extra inspanning om alle langdurig werkzoekenden jonger dan 30 jaar aan een baan te helpen. Het jaar daarop volgden de werkzoekenden tot 40 jaar en in juni 2006 startte de VDAB met het uitnodigen van werkzoekenden tot 50 jaar. De beslissing om de sluitende aanpak al dan niet uit te breiden naar andere werkzoekenden, zoals de werkzoekenden ouder dan 50 jaar, zou pas volgen na een grondige evaluatie. Volgens de RVA-gegevens heeft de actieve en snelle aanpak een gunstig effect op het vinden van werk. Gino De Craemer wees tijdens de plenaire zitting ook op het Vlaams regeerakkoord 2004-2009 dat bepaalt dat elke werkzoekende binnen de zes maanden wordt opgeroepen om een aangepast en verplicht individueel traject te volgen.

Volgens de minister heeft men veel te lang gewacht, zeker in Wallonië en Brussel waar gedurende 15 à 20 jaar lang een veel te passief beleid werd gevoerd. In Vlaanderen heeft men vier jaar geleden het geweer al van schouder veranderd en die Vlaamse dynamiek werpt vruchten af. De minister zal dan ook niet wachten op de federale overheid en de RVA om een sluitende aanpak, op mensenmaat, voor de vijftigplussers tot stand te brengen en zal hierover overleg plegen in de Vlaamse Regering en met de sociale partners.

Ik kom naar de Vlaamse Regering om de arbeidsmarkt te regionaliseren, stelde minister Vandenbroucke bovendien bij het begin van de legislatuur in 2004. Gino De Craemer hoopt dat de minister die ingeslagen weg blijft volgen en dat zijn partij zal helpen om de arbeidsmarkt ook effectief te regionaliseren. Want dat is wat Vlaanderen nodig heeft om een eigen beleid te kunnen voeren.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be