Openbare bibliotheek Amsterdam


Het huis van de Moskee

14 feb 2008 - 15:31
Het huis van de moskee
Theatervoorstelling met o.a. René Groothof. Voor iedereen vanaf 10 jaar. Te zien op zaterdag 23 februari om 19.30 uur in het Theater van 't Woord in de Centrale Bibliotheek.

Een adembenemende familiegeschiedenis en tegelijk een beschrijving van het drama van Iran, van de traditionele islam, van de moderniteit, van het beginnend fundamentalisme, van de verwarring, van de moed en integriteit daartegenover.

Naast de moskee staat een groot huis. In het huis wonen enkele kleurrijke families samen die traditiegetrouw zorg dragen voor een goede gang van zaken in de moskee. Tapijthandelaar Aga Djan, gespeeld door René Groothof, fungeert als pater familias.

Met prachtige anekdotes, gedichten en dialogen wordt een beeld geschetst van een familie die leeft volgens de grondslagen van de Islam, maar waarbij de menselijke aspecten van deze religie de boventoon voeren.
Dan grijpen de Ayatollahs de macht en wordt de Sjah uit het land verdreven.
Men komt in opstand of kiest partij voor de nieuwe machthebbers. Emoties nemen de overhand en mensen die jaren lang naast elkaar stonden komen ineens tegenover elkaar te staan. Maar als de rook is opgetrokken wordt de rekening opgemaakt en komen we onverwacht toch nog in een paradijs terecht.

Het boek 'Het huis van de moskee' van Kader Abdolah eindigde op de tweede plaats bij de verkiezing van het beste Nederlandstalige boek aller tijden De verkiezing was een initiatief van NPS en NRC.

Door Theatergroep Beer.
I.s.m. Jeugdtheater De Krakeling.

Toegang: EUR 7,50. Met OBA-pas of Stadspas: EUR 5,00 Reserveren: klantenservice@oba.nl of 020-5230801