Pijnacker-Nootdorp


datum 21 februari 2008

Zaterdag 23 februari fitheidstest FiftyFit

Onder de noemer `Fifty Fit' is onlangs het startsein gegeven voor een actie die tot doel heeft niet actieve senioren in beweging te krijgen. Heel veel senioren zijn nog heel actief, maar er zijn er ook die te weinig bewegen. De bedoeling is om al die senioren op hun eigen niveau in beweging te krijgen. Een groep van 163 inwoners heeft zich aangemeld om mee te doen aan Fifty Fit. Op zaterdag 23 februari is in sportcentrum De Viergang de fitheidstest.

De test
De test begint met het invullen van formulieren. Daarna wordt de bloeddruk gemeten en komen de volgende onderdelen aan bod: lengte en gewicht, bloktransfertest (oog- hand- coördinatie), reactietijd meting (mbv lichtjes), knijpkrachttest, zit-en reiktest, circumductietest (lenigheid van de schouders bepalen), wandeltest (meten conditie). Alle gegevens worden ingevoerd in de computer en de deelnemers krijgen een passend advies. Tot slot kunnen de deelnemers zich inschrijven voor het tweede deel van FiftyFit, het bewegingsprogramma dat van start gaat in week 11 van 2008. Indien er medische klachten zijn wordt de betreffende deelnemer doorverwezen naar de sportarts.

Het programma
8.15 ontvangst vrijwilligers en uitleg diverse testonderdelen 9.15 start eerste testronde
Elk kwartier beginnen 8 of 9 deelnemers aan de test. 14.15 start laatste testronde
De test duurt ongeveer 1,5 uur.

11.30 uur sportieve handeling
Om 11.30 uur is de sportieve handeling in de vorm van een wandeltest door de directeur van de sportraad Zuidholland, Bart Volkerijk (oud Honkballer), lid van de Raad van Bestuur van de SWOP, Piet van der Kruk (oud gewichtheffer, 5x Nederlands kampioen en kogelstoter, 4x Nederlands kampioen) en Wethouder Kees van der Kraan (Wethouder Sport en Ouderen).

Begeleiding
De deelnemers worden tijdens de test begeleid door een sportarts, 25 vrijwilligers waaronder 3 verpleegkundigen en 3 specialisten van de sportservice Zuid-Holland. Deze specialisten voorzien de deelnemers uiteindelijk een advies voor het vervolgtraject .