Home Energy


IVN - UDEN & VOGELWACHT UDEN

START WINDMOLENPROJECT DE GROENHOEVE

Wethouder Hidde Nota verricht officiële openingshandeling

UDEN - Op zaterdag 23 februari neemt Stichting De Groenhoeve, in het kader van het project `Windenergie', een nieuwe windmolen in gebruik. Het doel hiervan is een voorbeeldfunctie te vervullen op het gebied van `anders' omgaan met water en energie. De officiële openingshandeling wordt verricht door de Udense wethouder Hidde Nota. Plaats van handeling is `de Groenhoeve', gelegen aan de Artillerieweg 3 te Uden (bij Kinderboerderij).

Ten behoeve van het gezamenlijke
clubhuis `de Groenhoeve' zijn twee
jaar geleden de educatieve projecten
`Zonnestroom' en `Regenwater'
gestart. De stichting heeft zich ten
gesteld om het goede voorbeeld te
geven op het gebied van
milieubewust omgaan met water en
energie. Als derde
duurzaamheidproject wordt het

project `Windenergie' in gebruik genomen. Dankzij subsidie van de Provincie Noord-Brabant en Lokale Agenda 21 heeft men op het infoterras naast de Groenhoeve een geheel nieuw type windmolen kunnen plaatsen, de zogenaamde `Energy Ball®'. Deze volkomen geruisloze windmolen is fraai van vorm, past bij de omgeving en levert per jaar 500 kWh bij een gemiddelde windsnelheid van 6 / 7 m per sec. Dit is voldoende stroom om het clubhuis van `schone' energie te voorzien.

Brede toepassingsmogelijkheden

De Energy Ball® heeft verschillende uitvoeringsvormen en leent zich uitstekend voor kleinschalige windenergieprojecten. De stichting is ervan overtuigd dat een dergelijke windmolen in onze omgeving veel mogelijkheden biedt. Deze energieopwekker is zowel geschikt voor bedrijven, overheidsgebouwen als woningbouwcomplexen. Ook particuliere woningen komen in aanmerking.

Voorafgaande aan de openingshandeling zal de fabrikant van de Energy Ball® een toelichting geven op het ontwerp, werking en mogelijkheden van de windmolen. Wethouder Nota geeft in zijn toespraak een uiteenzetting van het gemeentelijke beleid aangaande kleinschalige windenergieprojecten.

Beschrijving Energy Ball®
De Energy Ball® is een geheel nieuw type windmolen. Deze volkomen geruisloze windmolen is fraai van vorm en bij uitstek geschikt voor kleinschalige windenergieprojecten. De Energy Ball® werkt al bij geringe windkracht. Het relatief hoge vermogen wordt opgewekt door de zeer bijzondere constructie, die het Venturi-principe doet ontstaan. De windmolen is bij De Groenhoeve, zoals gebruikelijk, geplaatst op een mast met een hoogte van 10 m boven het maaiveld. De Energy Ball® is 1 m in doorsnee; de producent Home Energy uit Schoondijke (Sluis) levert ook een molen van 2 m (de V200) en andere producten voor duurzame energie. Andere

toepassingen van de Energy Ball® zijn in ontwikkeling. De windturbine is zowel geschikt voor bedrijven en overheidsgebouwen als woningen. De V200 levert maar liefst 2500 kWh per jaar bij een gemiddelde windsnelheid van 6 / 7 m. per sec. (website: www.homeenergy.nl email: info@homeenergy.nl)

Beschrijving door de fabrikant
Deze zeer efficiënte en fraai vormgegeven windturbine wordt gekenmerkt door de bolvormige rotorbladen die aan beide kanten van de rotor zijn bevestigd. Wanneer de rotor van de Energy Ball® draait, beschrijven de bladen een bolvorm, waarbij als onderscheidende eigenschap de wind parallel aan de rotoras door de rotor stroomt.
Ten gevolge van de buitengewone aerodynamische eigenschappen van de Energy Ball® ontstaat er een windstromingspatroon waarbij de wind eerst convergeert en vervolgens accelereert, vergelijkbaar met stroomversnellingen in een rivier. Dit zogenaamde Venturi effect vertaalt zich in een hogere aerodynamische efficiency in vergelijking met conventionele windturbine ontwerpen. Hiernaast produceert de Energy Ball® vrijwel geen geluid en is deze doorzichtig wanneer de bladen draaien.

Neem voor meer informatie contact op met Joop Bergsma, telefoon: 0413- 266173.


** Einde persbericht **

UITNODIGING: Redacteuren en cameramensen zijn van harte welkom op zaterdag 23 februari in De Groenhoeve, Artillerieweg 3, 5403 PB Uden, T (0413) 25 00 47.