Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 15 februari 2008

Bijzonder programma Indische Nederlanders kamp Westerbork

Geschiedenis van de plek 1950-1951

Op zaterdag 23 februari organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bijzonder programma in het licht van de naoorlogse periode van kamp Westerbork, die van de Indische Nederlanders. Een onderbelichte geschiedenis dat zich afspeelde van juni 1950 tot maart 1951, krijgt aandacht in een middagprogramma dat om 14.00 uur begint.

14.00 uur Lezing Joop van Dijk
Joop van Dijk (1927) is de zoon van een KNIL-militair die tijdens de Japanse bezetting in het interneringskamp Ambarawa terechtkomt. Nadien volgt gevangenschap in enkele andere kampen. Na de Japanse capitulatie keert hij op eigen risico van Bandoeng, via Semarang, naar Ambarawa terug om daar zijn moeder en twee zusters weer te ontmoeten. Zijn vader ziet hij niet weer terug. Die blijkt tijdens de krijgsgevangenschap omgekomen te zijn.

Joop van Dijk heeft geprobeerd de vreselijke ervaringen die hij tijdens de Japanse bezetting heeft opgedaan te verwerken in tekeningen. Aan de hand van deze bijzondere collectie vertelt hij zijn verhaal.

Het bijwonen van de lezing van Joop van Dijk van 14.00 tot 15.00 uur, is inbegrepen bij de entree voor het museum.

15.30 uur Opening expositie Indië verwerkt? In de expositie Indië verwerkt heeft Renske Scheffer (1938) geprobeerd de gevolgen van de oorlog een plek te geven. Het resultaat is een collectie schetsen die het levensverhaal van Renske vertellen. De schetsen, alsook de toelichting, worden tentoongesteld in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus, Joost van Bodegom, zal de tentoonstelling openen. Het programma zal muzikaal worden omlijst door singer/songwriter Daniël Sahuleka (1950) die als kind in woonoord Schattenberg opgroeide. Uiteraard zal Renske Scheffer zelf ook een bijdrage aan het programma leveren.

Voor de opening van de expositie Indië verwerkt, van 15.30 tot 16.30 uur, is opgave vooraf gewenst bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, tel. 0593-592600 of e-mail info@kampwesterbork.nl.