Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT 19 februari 2008

Egyptische voorjaarsvakantie in Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens de voorjaarsvakantie (zaterdag 23 februari tot en met zondag 2 maart) biedt het Rijksmuseum van Oudheden vele Egyptische activiteiten voor kinderen (8 t/m 12 jaar). Onder de noemer Egyptomania kunnen archeologen in de dop graven in een zandbak voor de Egyptische tempel van het museum. Iedereen die graag eens een echte restaurator wil zijn, kan in een atelier voorwerpen restaureren. Verder zijn er films over het oude Egypte, speurtochten en kinderrondleidingen.

In de Tempelzaal kunnen kinderen zich verdiepen in de kunst van het opgraven door het ook daadwerkelijk te doen. In negen zandbakken kunnen ze speuren en graven met de werktuigen en gereedschappen die echte archeologen ook gebruiken. Daarna maken ze een rapport over hun werk als archeoloog, om mee naar huis nemen.

Er is een heus restauratie-atelier waar de kinderen scherven weer aan elkaar kunnen plakken tot een hele schaal. Na het knutselen is er in de zalen van het museum alle gelegenheid om authentieke gerestaureerde vazen en schalen te bekijken.

Ook is er een Restauratie op Zaal van een twintigtal bijzondere gipsen beelden. Het gaat om een grootschalig restauratieproject van zeventiende, achttiende en negentiende-eeuwse kopieën van de fraaiste beeldhouwwerken uit de Oudheid. Bezoekers kunnen van een afstandje toekijken en op woensdagmiddag vragen stellen aan de restauratoren.

Elke dag zijn er spannende films over het oude Egypte. Wie liever verder op onderzoek uitgaat, kan verschillende speurtochten kopen bij de kassa (alle speurtochten vanaf 8 jaar, 1 Euro), waaronder een ontdekkingstocht over de afdeling Egypte met Marijn , de held uit het spannende boek Marijn in de woestijn van Daphne Deckers.

Op zondagmiddag om 13.00 uur en 14.00 uur is er een speciale wandeling voor kids over de Egyptische afdeling. Een gids vertelt verhalen over de mysterieuze mummies, statige beelden en geheimzinnige hiërogliefen die er te zien zijn.

In de voorjaarsvakantie is het museum op maandag 25 februari extra geopend.