NEN


Nieuw referentiejaar voor klimaatberekeningen

Het klimaat verandert. De referentieklimaatgegevens voor installatieontwerp en energiebesparingsberekeningen zijn echter jarenlang niet aangepast. In het Nederlandse normontwerp NEN 5060 zijn daarom voor uiteenlopende toepassingen op basis van internationaal gestandaardiseerde 'recepten' nieuwe referentieklimaatgegevens uitgewerkt.

Voor ontwerpberekeningen voor koelinstallaties of verwarmingsinstallaties en voor de berekening van de energieprestatie van gebouwen zijn klimaatgegevens nodig. Door de ontwikkelingen in het klimaat zijn de tot nu toe in Nederland gebruikte referentieklimaatgegevens niet meer goed toepasbaar. Daarom zijn nieuwe referentieklimaatgegevens opgesteld met de in de NEN-EN-ISO 15927-serie beschreven statistische procedures vanuit de meteorologische gegevens van De Bilt (1986-2005).

Nieuw normontwerp
De nieuwe referentieklimaatgegevens zijn in Ontw. NEN 5060 Hygrothermische eigenschappen van gebouwen - Referentieklimaatgegevens vastgelegd. In dit normontwerp staan ook aanpassingen voor de tabel met uurgemiddelde temperaturen voor ontwerpdagen in NEN 5067:1985 Koellastberekeningen voor gebouwen en de nationale bijlage behorende bij NEN-EN 12831:2004 Methode voor de berekening van de ontwerpwarmtebelasting.

Onderzoek tijdens kritiekperiode
De kritiekperiode voor dit normontwerp loopt tot 1 mei 2008. Tijdens deze kritiekperiode worden met deze klimaatgegevens door ISSO berekeningen uitgevoerd.
Bij het opstellen van Ontw. NEN 5060 bleek dat de statistische procedures in de NEN-EN-ISO-serie geen referentieklimaatjaar opleveren voor TO- en warmtebehoeftesimulatieberekeningen, terwijl juist daaraan grote behoefte bestaat. Door een creatieve combinatie van de NEN-EN-ISO recepten is het de normcommissie toch gelukt daarvoor een referentieklimaatjaar op te stellen. Met de ISSO-berekeningen wordt inzicht verkregen in de consequenties van de nieuwe referentieklimaatgegevens voor ondermeer het ontwerp van klimaatinstallaties voor gebouwen. Verwacht mag worden dat dit referentieklimaatjaar later bijvoorbeeld het voor TO-berekeningen voor de Rijksgebouwendienst het tot nu toe gebruikelijke referentiejaar '1964' kan vervangen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Klaas de Winkel, NEN-Bouw, tel. (015) 2 690 153, e-mail: klaas.dewinkel@nen.nl.