NEN


Norm voor lichtremming van luminescerende bacteriën herzien

NEN-ISO 11348 beschrijft drie methoden voor het bepalen van de lichtremming van luminescerende bacteriën na kortdurende blootstelling aan een verontreiniging. De norm is onlangs herzien en uitgebreid.

Bij de methoden wordt een bacterie gebruikt die licht uitzendt. Deze bacterie (Latijnse naam: Vibrio fischeri) wordt een korte periode blootgesteld aan in water opgeloste verontreinigingen. Vervolgens wordt gekeken hoeveel de lichtemissie (de bioluminescentie) is afgenomen. Er bestaat een relatie tussen de remming van de lichtemissie en de mate van toxiciteit van het monster.

In 1998 is de eerste editie van ISO 11348 verschenen. De norm is onlangs herzien en uitgebreid. In Nederland wordt vooral gewerkt conform NEN-ISO 11348 deel 3. In dit deel wordt gebruik gemaakt van bacteriën in gevriesdroogde vorm.

In de herziene methode wordt standaard het zuurstofgehalte in de monsters bepaald en zo nodig verhoogd door roeren of beluchten. Daarnaast is het toepassingsgebied uitgebreid. Naast milieumonsters kan ook gekeken worden naar het effect van in water opgeloste enkelvoudige verontreinigingen. Tot slot is een informatieve bijlage toegevoegd, waarin aanwijzingen worden gegeven voor de bepaling in water met een hoog zoutgehalte, zoals zeewater of brakwater.

Informatie
Neem voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces contact op met NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e mail: milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-ISO 11348-3:2008 en (Norm) NEN-ISO 11348-1:2008 en (Norm) NEN-ISO 11348-2:2008 en (Norm)