Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Witte de Withstraat, Den Haag

23 februari 2008, Den Haag

Den Haag Om ongeveer 00.45 uur werd bij de regionale alarmcentrale een brand gemeld in een pand in de Witte de Withstraat. Op de zolder en tweede verdieping woedde een brand die uit het dak kwam. Door een doorlopende constructie heeft ook de zolder van het naastgelegen pand gebrand.De naastgelegen woningen zijn ontruimd en de bewoners worden waar nodig door de politie opgevangen. Niemand raakte gewond.

Door nog onbekende oorzaak is op de zolder van de bovenwoning brand uitgebroken die zich uitbreidde naar de tweede verdieping. De brandweer heeft bij aankomst direct de woning doorzocht om mogelijk aanwezige personen in veiligheid te brengen. Niemand werd aangetroffen, waarna alle aandacht naar het blussen van de brand uitging. De politie heeft de aangrenzende woningen ontruimd. Door een doorlopende constructie heeft de brand zich enige tijd aan de achterzijde van het pand naar de aangrenzende zolder uitgebreid. Met twee blusvoertuigen en een hoogwerker is de brand uiteindelijk onder controle gebracht.

Tijdens de afronding van het incident bleek de zolder van binnen afgetimmerd met asbesthoudend materiaal. Als voorzorgsmaatregel is het personeel dat op die verdieping is ingezet met water afgespoeld. Het materiaal is buiten het pand niet aangetroffen en daarom geen bedreiging voor de omgeving.

De verwachting is dat de bewoners van de twee panden waar daadwerkelijk brand heeft gewoed vannacht niet meer in hun woningen kunnen terugkeren. Van hen hebben de meeste elders tijdelijk onderdak gevonden. Voor een viertal personen verzorgt de politie opvang. De bewoners van de aangrenzende panden kunnen na vrijgave van hun woning vannacht wel terugkeren.

De Stichting Salvage treft op dit moment maatregelen om de schade te stoppen en de getroffen bewoners te ondersteunen. Met name aan de woningen op de tweede verdieping is forse brandschade ontstaan, de woningen op de eerste verdieping hebben voornamelijk rook- en waterschade.

De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.