Ingezonden persbericht


Utrecht, 23 februari 2008

GroenLinks: 'Wolfsen buiten zijn boekje'

UTRECHT - GroenLinks Utrecht is tegen het plan van burgemeester Aleid Wolfsen voor meer wettelijke bevoegdheden om het Utrechtse samenscholingsverbod in stand te kunnen houden. Het verbod is tegen internationale regels van de Verenigde Naties.

Burgemeester Wolfsen zei vorige week in het Algemeen Dagblad dat hij voorstander is van een wetswijziging om het samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Kanaleneiland weer mogelijk te maken. De rechter heeft het samenscholingsverbod eerder naar de prullenbak verwezen, omdat het in strijd is met internationale regels van de VN. In het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten staat in artikel 12 het recht op vrije verplaatsing nadrukkelijk genoemd.

De gemeente, politie en het OM hebben na de uitspraak van de rechter echter gezegd dat het samenscholingsverbod in aangepaste vorm zal worden voortgezet. Ook heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken inmiddels gezegd dat zij een aanscherping van de wet voorbereidt. GroenLinks-fractievoorzitter Marry Mos is het oneens met een wetswijziging. ,,We hebben het VN-verdrag niet voor niets getekend. Daaraan moeten wij ons houden."

Mos vindt het spijtig dat het college het samenscholingsverbod niet meteen heeft opgeschort na de rechterlijke uitspraak. ,,Laat ik duidelijk zeggen dat ook GroenLinks de openbare orde krachtig wil handhaven, maar we moeten daarbij wel zorgvuldig omgaan met de waarden van onze rechtstaat. Van andere organisaties verwachten wij ook dat ze handelen naar een uitspraak van de rechter, in ieder geval tot het moment dat er een nieuwe uitspraak ligt in hoger beroep."

In het interview met het AD zegt Wolfsen ook dat overlastgevende jongeren op grond van hun criminele verleden preventief moeten kunnen worden aangepakt als er problemen zijn in een wijk. ,,Dat voornemen is strijdig met de kern van het strafrecht", aldus Mos. ,,Nadat mensen hun straf hebben uitgezeten of een boete hebben betaald, zijn ze verschoond van verdere sancties. Het zou bizar zijn als je op basis van een strafblad uit het verleden de rest van je leven te pas en te onpas kan worden opgepakt."

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marry Mos op 06 18680097.


---- --