KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Zuid Holland dressuur en springen paarden 25 februari 2008

KNHS- De regio Zuid-Holland van de KNHS heeft zaterdag 23 februari j.l. in manege Middenhof in Maassluis het Regiokampioenschap springen paarden gehouden. PSV Lickebaert zorgde samen met het regiobestuur voor een geoliede organisatie van deze laatste wedstrijddag in Zuid-Holland. Tegelijkertijd werd in Waddinxveen het sluitstuk van de dressuur verreden. Hier reden de combinaties in de klassen B en L1 om de hoogste eer.

In Maassluis, in de manege van springruiter Rob van der Voort, zorgde parcoursbouwer Alfons Veugelers uit Lisse voor selectieve parcoursen. Ook voor de klasse B stond één meter plus, zonder grondlijnen, onder het motto: het is een kampioenschap. Hij bouwde samen met zijn assistente en parcoursbouwer in opleiding Barbara Kleerekooper uit Hilversum (foto 1).
Barbara was niet de enige vrouw die opviel in manege Middenhof. De kampioenen van de hoogste klassen waren ook allemaal vrouwen. Patricia Greeve won met haar zwarte Timothy B (foto 2) na een gewaagde rit in de barrage het kampioenschap in de ZZ. Haar paard, nakomling van Nabab de Rêve, is een eigen fokproduct van de familie Greeve. Deze amazone heeft al meerdere kampioenschappen op haar naam staan. Haar enige opponent voor de barrage was Joost Post. Ook hij had in de twee voorgaande manches tweemaal nul laten noteren. Post was al in feeststemming nog voor hij de barrage inging. Ik word in elk geval afgevaardigd naar Ermelo, want er mogen twee ZZ-ruiters heen, zei hij vrolijk. Hij reed daarna een voorbeeldige en foutloze barrage, maar Patricia Greeve reed ook nul en ruim drie seconden sneller door een gewaagde afsnijding. Dat was smullen langs de kant.

In de klasse Z legde Mischa Everse beslag op het kampioenslint plus de derde plaats met respectievelijk Castaar (v. Chellano Z) en Ugoldine (v. Carnut). Met Castaar, goed voor tweemaal nul na tweede manches, moest zij het in de barrage opnemen tegen de enige andere nulfouter tot dan, Jordy Duijndam met Underberg (v. Goodtimes). Evers: Er is hier echt gebouwd op selectie. De hindernissen waren stevig, maar het zat hem vooral in de lijnen er naar toe.´ Everse, Duijndam en Doron Kuipers met Ushi (v. Lancelot) gaan voor de Z naar Ermelo. KNHS-afgevaarde Pleun van der Marel, groot promotor van de eventingsport in Nederland, werd helemaal blij toen Bobbie Bary met haar Querido van het Edehof kampioen werd in de klasse M (foto 3). De 17-jarige Bobbie zit in het A-kader junioren eventing. Haar Querido is ook echt een eventingpaard. Dat zich dus ook prima in een flink aan de maat staand M-springparcours weet te redden. Naast haar eventingtrainingen heeft de amazone springles van Edwin Hoogenraad en dressuurles van Alex van Silfhout. Van Edwin Hoogenraad reden overigens heel wat pupillen mee op dit kampioenschap. Zoals oud-ponykaderlid Doron Kuipers. Doron werkt sinds kort op het bedrijf van Hoogenraad.
De organisatie van dit kampioenschap werkt de klassen sinds kort niet meer chronologisch af. Men begint met de B, maar de L komt als laatste, na de ZZ. Doorgaans doen in de ZZ niet veel combinaties mee (nu vijf) en zo wordt voorkomen dat deze laatste bijna zonder publiek rijden. Tot op het laatst was het nu gezellig druk. Dat was het ook in Waddinxveen bij de dressuur, waar RSV Reigersburgh tekenden voor de organisatie, weer samen met het regiobestuur.

Lies Russel

MAASSLUIS EN WADDINXVEEN
KNHS Regiokamp. Zuid-Holland SPRINGEN PAARDEN:
ZZ: 1: Patricia Greeve, Timothy B, 0, 0, 0, 36,73; 2. Joost Post, Clear Round, 0, 0, 0, 39,70; 3. Jordy Duijndam, Santa Maria, 4, 0; Z: 1: Mischa Everse, Castaar, 0, 0, 0, 38,03: 2. Jordy Duijndam, Underberg, 0, 0, 0, 38,39;
M: 1. Bobbie Bary, Querido vh Edenhof, 0, 0, 0, 37,78: 2. Mischa Everse, Chocola, 0, 0, 0, 38,64; 3. Mischa Everse, Firestone, 0, 0, 0, 38,85;
L: 1. Richard de Haas, Viliko, 0,0, 0, 32,63; 2. Francis van Vuuren, Vogue, 0, 0,0, 38,17; 3. Carola Hertzdahl, GPM Pino, 0, 0,4, 34,19; B: 1. Roel Plaisier, Whiterose B, 0, 4, stijl 55; 2. Tonia Gillet, Peluche, 0, 4, 47; 3. Laura Alkemade, Un Ami, 0, 7, 44;

DRESSUUR PAARDEN
L1: 1. Anoek Elferink, Veloce, 200; 2. Martine vd Burg, Willem Alexander, 196; 3. Bernadette Rigter, Whamilo, 195; B: 1. Deborah Gerrets, Vivace, 196; 2. Jaleesa vd Poll, Lobke M, 195; 3. Danielle Lesuis, Vaness, 195.