Gemeente Ermelo


Ermelo en Putten in het Groen

Aanstaande zaterdag 23 februari kunnen de deelnemers van het project `Ermelo en Putten in het Groen' hun plantmateriaal ophalen. Alle beuken, fruitbomen, meidoorns, eiken, elzen en lindes krijgen een mooi plekje op één van de 30 particuliere erven. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeenten Ermelo en Putten en Landschapsbeheer Gelderland. Het doel is de erven in het buitengebied te voorzien van struiken en bomen die landschappelijk gezien het beste passen. De bewoners hebben allemaal een persoonlijk erfadvies gekregen en hebben met subsidie plantmateriaal besteld. De ophaaldag van dit materiaal is op zaterdag 23 februari om 10.00 uur, bij de heer Aalten, Broekermolenweg 2 te Putten, één van de deelnemers van het project.

Deelnemers ontvangen hoogstamfruitsoorten als Gieser Wildeman, Saint Remy, Notarisappel en Sterappel. Een boomgaard met verschillende rassen was vroeger een vast onderdeel op het boerenerf. Maar ook hazelaar, krentenboompje, kardinaalsmuts, zomereik, beuk, zwarte els, winterlinde, (knot)wilgen en walnoot mogen op een boerenerf niet ontbreken. Deze soorten worden zaterdag de 23e uitgedeeld aan de inwoners van de gemeenten Ermelo en Putten. Zij hebben allen bezoek gehad van een medewerker van Landschapsbeheer Gelderland die hen naast de algemene informatie over de traditionele opbouw van het erf ook individuele tips gaf voor inrichting en beplanting. Daarnaast is er voor ieder erf een inrichtingsplan gemaakt waarmee subsidie is aangevraagd.

Veel erven in het buitengebied staan nu vaak vol met soorten die van nature niet in Nederland voorkomen en hebben daarom ook weinig betekenis voor veel vogels, insecten en kleine zoogdieren. Door aanplant van streekeigen soorten kan een erf weer aantrekkelijk worden voor menig dier. En vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf ook meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Zaterdag 23 februari worden de deelnemers om 10.00 uur verwacht bij de heer Aalten, Broekermolenweg 2, te Putten. Na het ophalen zullen zij aan de slag gaan met het planten.

Resultaat is een gevarieerd buitengebied met streekeigen erven!

Nieuwe aanplan