CDA

20 februari 2008 - Persbericht - Debatbijeenkomst over drugsbeleid op lokaal, landelijk en Europees niveau

Zaterdag 23 februari a.s. organiseert het CDA in De Druiventros (Bosscheweg 11) te Berkel-Enschot een debatbijeenkomst over drugsbeleid op lokaal, landelijk en Europees niveau. De koppeling tussen beleid en dagelijkse praktijk. Het debat richt zich met name op drugsgebruik door jongeren en drugstoerisme. Vertegenwoordigers van de Moedige Moeders en de hulpverleningsorganisatie Novadic Kentron vertellen over hun ervaringen. Burgemeester Marijnen van Roosendaal spreekt over Courage, een gemeenschappelijk project van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom. Daarnaast spreken Tweede Kamerlid Ciska Joldersma en de Vlaamse Europarlementariër Frieda Brepoels (NVA) over respectievelijk landelijk en Europees beleid. CDA-Europarlementslid Lambert van Nistelrooy leidt de paneldiscussie. De bijeenkomst moet leiden tot concrete actiepunten voor drugsbeleid op lokaal, landelijk en Europees niveau.
Aanvang: 9.30 uur, sluiting 12.45 uur.

Drugsgebruik komt steeds meer ook in kleinere gemeenten voor. In de grensstreken krijgt de drugsproblematiek soms hele wijken in de greep. Er is veel overlast en onveiligheid.

De bijeenkomst wordt om 9.30 uur geopend door Ans van Zeeland (voorzitter Buitenland Commissie van het CDA-Brabant) Daarna vertellen de Moedige Moeders over hun ervaringen. Moedige Moeders Bernheze is een initiatief van drugs en alcoholgebruikende jongeren uit Bernheze e.o. Doelstelling is het uitwisselen van ervaring en elkaar te helpen de weg te vinden naar hulpverlening. Charles Dorpmans (medewerker Preventie, Voorlichting en Advies) van de Brabantse hulpverleningsorganisatie Novadic Kentron spreekt vervolgens over het werk van deze organisatie.
Burgemeester Marijnen van Roosendaal verzorgt een inleiding over het project Courage. De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom werken in dit project samen met politie, Openbare Ministerie, Essent en andere instanties om het drugstoerisme en de drugsgerelateerde overlast en onveiligheid aan te pakken.
Daarna volgen inleidingen van Tweede Kamerlid Ciska Joldersma en de Vlaamse Europarlementariër Frieda Brepoels.
Na de paneldiscussie onder leiding van Europarlementariër Lambert van Nistelrooy worden actiepunten geformuleerd op lokaal, landelijk en Europees niveau.
Tweede Kamerlid Ciska Joldersma sluit de bijeenkomst om 12.45 uur af.

Europaplatform
Deze bijeenkomst is er een in een reeks. Onder de noemer van het Europaplatform zijn er de afgelopen maanden in vrijwel alle provincies bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens alle bijeenkomsten stond de doorwerking van Europees beleid voor concrete themaâs centraal. Zo werd onder meer gesproken over landbouw- en visserij beleid, arbeidsmarkt en kenniseconomie, veiligheid en duurzaamheid etc. Zie ook www.cda.nl/europa

Deze bijeenkomst is georganiseerd door de Commissie Buitenland van het CDA-Brabant en het landelijk CDA.