Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 23 februari

Fryslân, 23-02-2008 o Politieberichten van vrijdag 22 februari 07.00 uur t/m zaterdag 23 februari 11.00 uur

Dokkum: politie zoekt getuigen diefstal steigermateriaal
De politie zoekt getuigen van de diefstal van steigermateriaal vanaf een bouwterrein aan de Bocksmeulen. Tussen zaterdagmiddag 16 februari en maandagochtend 18 februari kwam men op het terrein door een gat in het hekwerk te maken. Vanaf het terrein werden diverse
steigeronderdelen weggenomen. Bij het vervoeren van de onderdelen is gebruik gemaakt van een aanhangwagen. Uit het politieonderzoek blijkt dat deze aanhanger achter een donkergekleurde Opel Astra Station hing. Een getuige heeft maandagochtend 18 februari omstreeks 03.00 uur de auto met de aanhangwagen zien rijden op de Lauwerseewei nabij Oentsjerk. De politie komt graag in contact met getuigen die de Opel Astra met aanhangwagen hebben zien rijden. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900 8844.

Franeker: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend op de Tzummerweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 44-jarige automobilist uit Franeker gewond raakte. Een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde een oprit oprijden en zag daarbij de automobilist uit Franeker over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De Leeuwarder kwam met de schrik vrij. De bestuurder uit Franeker werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Appelscha: kraan in sloot
De politie heeft vrijdagochtend een eenzijdig ongeval op de N381 nabij Appelscha afgehandeld. Een 41-jarige bestuurder van een spiraalkraan uit Dedemsvaart raakte met zijn 50 ton zware combinatie in de berm naast de weg. De bestuurder kreeg de combinatie niet meer op de weg en de spiraalkraan belandde uiteindelijk in de sloot. De politie sloot direct de weg af en het verkeer werd ter plaatse omgeleid. Nadat een grote telescoopkraan was gearriveerd kon pas met de berging worden begonnen. De weg is dan ook een groot gedeelte van de dag afgesloten geweest.

Drachten: vrouw gewond na val
De politie heeft vrijdagmiddag op de Oosterstraat hulp verleend aan een 81-jarige inwoonster van Beetsterzwaag. De vrouw was ten val gekomen en liep daarbij letsel op aan haar hoofd en arm. Vermoedelijk door de val kreeg het slachtoffer ook nog eens hartstilstand. De agenten begonnen dan ook direct met reanimeren. Na een succesvolle reanimatie werd de vrouw per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd, rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagmiddag op de Groningerstraatweg een 54-jarige automobilist uit Burgum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij nogal slingerde. Een getuige waarschuwde via 1-1-2 de politie. Op de Groningerstraat weg kreeg de bestuurder een stopteken. De Burgumer werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 525 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Omdat de bestuurder verklaarde medicijnen te gebruiken, werd ook bloed afgenomen om zo te kunnen bepalen of de medicijnen de rijvaardigheid negatief zouden kunnen beïnvloeden. Tevens werd het rijbewijs van de Burgumer ingevorderd vanwege het verkeersonveilige rijgedrag.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidovertreding De politie heeft vrijdagmiddag op N388 nabij Zoutkamp het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Ternaard ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp passeerde de bestuurder een snelheidscontrole met de lasergun met 135 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een achtervolging kon de Ternaarder op de N388 nabij Zoutkamp aan de kant van de weg worden gezet. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft vrijdagmiddag in een woning aan de Brederostraat een hennepkwekerij ontmanteld. Naar aanleiding van een anonieme tip werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. In één van de kamers vonden de agenten een hennepkwekerij met 146 planten. De apparatuur en de planten werd in beslag genomen en vernietigd. De stroom werd illegaal afgetapt en daarom werd door het energiebedrijf aangifte gedaan.

Augsbuurt: auto tegen gevel van woning
De politie heeft vrijdagmiddag op de Hesseweg een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 24-jarige automobilist uit Winsum verloor vermoedelijk door een harde windvlaag de macht over het stuur. De bestuurder raakte met zijn voertuig van de weg. De auto werd gelanceerd toen twee paaltjes en twee boompjes werden geraakt. Uiteindelijk kwam de Winsumer met zijn auto tegen een gevel van een woning tot stilstand. De woning liep hierdoor schade op. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Heerenveen A32: rijbewijs ingevorderd na verkeersonveilig rijgedrag en forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagmiddag op de A32 nabij Heerenveen het rijbewijs van een 30-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na verkeersonveilig rijgedrag en een forse snelheidsovertreding. De Heerenveener was met een nog onbekende automobilist een wedstrijdje aan het houden. Hierbij werd het overige verkeer gehinderd en er ontstonden gevaarlijke situaties. Een motoragent ging achter de twee autos aan en daarbij werden snelheden van 190 kilometer per uur bereikt. Na een achtervolging kon de bestuurder uit Heerenveen aan de kant van de weg worden gezet. De andere automobilist kon niet meer worden achterhaald. Het rijbewijs van de Heerenveener werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt voor verkeersonveilig rijgedrag en de forse snelheidsovertreding.

Damwoude: bromfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond op de Hoofdweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 41-jarige bromfietsster uit Zwaagwesteinde gewond raakte. De vrouw kwam in botsing met een 11-jarige fietser uit Damwoude, waarna ze met haar bromfiets ten val kwam. Het slachtoffer werd met schouderletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Lemmer: politie zoekt getuigen van mishandeling en vernieling De politie zoekt getuigen van een mishandeling en vernieling. Vrijdagavond werd een 21-jarige automobilist uit Lemmer op de Vissersburen ter hoogte van de Frieslandbank door een nog onbekende automobilist in een rode auto klem gereden. De bestuurder van deze auto stapte gelijk uit en opende het autoportier van de Lemster. De twee kregen een heftige woordenwisseling omdat de Lemster hem mogelijk geen voorrang had verleend. Tijdens de woordenwisseling stapte er een passagier uit de rode auto. Deze man opende de kofferbak en pakte vervolgens een grote zaklamp. Met deze lamp sloeg hij tegen de autoruit van de Lemster. De ruit versplinterde en 21-jarige werd geraakt door de zaklamp en het rondvliegende glas. De bestuurder uit Lemmer wilde verdere escalatie voorkomen en besloot snel weg te rijden. De politie komt graag in contact met de bestuurder en de passagier van de rode auto. Daarnaast zoekt de politie getuigen van deze mishandeling en vernieling. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor bezit nepwapen De politie heeft vrijdagavond op de Gedempte Molenwijk twee inwoners van Joure van 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van het bezitten van een nepwapen. Het duo had met het wapen lopen zwaaien in een bus. Eén van de passagiers had dit gezien. Nadat de Jousters waren uitgestapt, waarschuwde de getuige via 1-1-2 de politie. De agenten beschikten over een goed signalement en na een zoektocht konden de twee op de Gedempte Molenwijk worden aangehouden. De 17-jarige bleek in het bezit te zijn van een op een echt gelijkend wapen. Tevens werd een 17-jarige inwoner van Terkaple meegenomen naar het bureau. Hij bleek deel uit te maken van het groepje. Hij mocht echter na verhoor het bureau verlaten. De twee Jousters werden voor nader onderzoek ingesloten.

Harkema: brand in container
De politie onderzoekt een brand in een afvalcontainer op de Homear. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond de brand vermoedelijk door brandstichting. De container stond naast een school en de brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg. Door het blussen ontstond veel rookontwikkeling. De politie stelt een nader onderzoek in.

Drachten: politie houdt vier verdachten aan voor vernieling De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Van Knobelsdorffplein drie 17-jarige jongens en een 16-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. De vier hadden twee verkeersborden van een muur afgehaald. Een voorbij fietsende agent zag dat de vier met de borden aan het gooien waren. De agent waarschuwde zijn collegas, waarna de groep na een korte achtervolging kon worden aangehouden. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan t Oost. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men de winkel binnen via een gat in het dak. Er werden een kluis en een grote partij laptops en LCD-schermen weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 51-jarige inwoonster van Oosterwolde aangifte. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in.