Ingezonden persbericht


Persbericht: 200 mensen op strijdbare manifestatie voor Gaza

Zo'n 200 mensen waren vandaag aanwezig op de manifestatie 'Gaza open, muren slopen', op het Buitenhof in Den Haag. In dertig steden in de wereld vonden op dezelfde dag manifestaties plaats om de aandacht te vestigen op het Israëlische beleg van het dichtbevolkte gebied. Bombardementen, voedseltekort en gebrek aan medicijnen hebben in de afgelopen maanden al aan honderden Palestijnen het leven heeft gekost. Ondanks de ernst van de situatie was de manifestatie strijdbaar en opgewekt. Kinderen vertolkten een Palestijns lied, en er werd gedansd op muziek van Hanien.

Tariq Shadid van de Palestijnse Gemeenschap Nederland verklaarde: 'De Palestijnen hebben behoefde aan praktische solidariteit. Mooie woorden zijn niet genoeg, er zijn daden nodig.' Hij hekelde ook de rol van de Nederlandse regering, die binnen de EU praktische stappen tegen Israël consequent blokkeert. Pepijn Brandon van de Internationale Socialisten wees daarnaast op de Nederlandse rol in de levering van wapens aan Israël.

Hajo Meyer van Een Ander Joods Geluid noemde in zijn toespraak het gebruik van collectieve straffen door Israël een 'dictatoriale praktijk'. Hij wees op het initiatief van 24 Israëlische vredesorganisaties, die met een voedselkaravaan het beleg van Gaza hebben doorbroken.

Tijdens de manifestatie werd ook een motie voorgelezen die de Partijraad van GroenLinks had aangenomen, die gelijktijdig met de manifestatie plaatsvond. In die motie stelde die partijraad


- dat zij solidair is met het Palestijnse volk in haar strijd tegen de collectieve onderdrukking door de Israëlische staat


- dat zij de leus van de manifestatie 'Gaza open muren slopen' volledig onderschrijft


- dat zij de Nederlandse regering (en de EU) oproept van Israël de stopzetting te eisen van de politiek van bezetting, van Israël eist dat zij gaat onderhandelen met alle vertegenwoordigers van de Palestijnen (inclusief Hamas) en dat sancties tegen Israël worden ingesteld wanneer hieraan niet wordt voldaan.

Foto's van de manifestatie zijn te vinden op http://vredessite.nl/nieuws/2008/