Radboud Universiteit Nijmegen


Een klik tussen plastic en natuur

Zo handig als de natuur zijn polymeren zoals DNA programmeert, willen chemici het ook kunnen. Maar biopolymeren zijn lastig te manipuleren. Joost Opsteen onderzocht daarom of hij synthetische polymeren aan biologische kon koppelen en zo specifieke eigenschappen kon koppelen aan een handig nanocontainertje. Dat lukte toen hij de methode toepaste die `clickchemie' wordt genoemd.

animatie.gif (81 Kb)

Clickchemie is precisiescheikunde. De te reageren stoffen worden zo gekozen dat ze op één manier op elkaar passen. Het is een schone techniek, waarbij geen bijproducten worden gevormd. Ook vindt de reactie bij een lage temperatuur plaats, wat hem geschikt maakt om reacties uit te voeren aan gevoelige biomoleculen als eiwitten. Deze reactie is ontwikkeld in de groep van Nobelprijswinnaar Sharpless. Voor Joost Opsteen betekende de kennismaking met deze techniek een doorbraak in zijn promotietraject.

Een synthetisch nanobolletje werd opgetuigd met N3-groepen. Deze figureerden als bevestigingspunt voor een fluorescent eiwit.

De bolstructuur blijft intact na het koppelen van het eiwit. Dat wordt aangetoond met bovenstaande opname met een
transmissie-elektronenmicroscoop. Links voor, rechts na de reactie. Rechts zijn de bolletjes iets groter. De bolletjes zitten overigens niet aan elkaar vast.

Een opname met een fluorescentiemicroscoop (boven) laat zien dat de bolletjes inderdaad gekoppeld zijn aan het lichtgevende eiwit. Het principe werkt en kan herhaald worden met andere functionele eiwitten.

En dat is voorpaginanieuws:

Joost Opsteen promoveert maandag 25 februari om 15.30 uur. Titel proefschrift: Modular synthesis of well-defined macromolecular architectures. Employment of `click' reactions in polymer chemistry. Zijn promotor is prof. dr. J.C.M. van Hest.
Opsteen (Veghel, 1976) studeerde aan de HLO en later scheikunde in Nijmegen met specialisatie organische chemie. Momenteel is hij post-doc bij het instituut waar hij ook zijn promotieonderzoek deed: het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Naar boven

Contact:
Joost Opsteen

E-mail: j.opsteen@science.ru.nl

Wetenschapsredactie
(024) 361 60 00
wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl