Gemeente Waalwijk Starterslening Waalwijk

Meer mogelijkheden met de Starterslening Waalwijk Alles hierover tijdens de informatiemarkt op 25 februari 2008

De mogelijkheden met de Starterslening die de gemeente Waalwijk beschikbaar stelt voor haar inwoners is verruimd. Door de eisen te versoepelen en de mogelijkheden te verruimen wil de gemeente koopstarters een steuntje in de rug geven. De huidige regeling sluit beter aan op de woningmarkt vanwege prijsveranderingen. Het aantal leningen dat verstrekt kan worden is toegenomen en de maximale koopsom is gestegen naar 195.000,-. Dit dankzij een regeling van het ministerie van VROM. Op 25 februari is er vanaf 19.30 uur een informatiemarkt op het kantoor van Slagenland Wonen (Raadhuisstraat 2, Waspik). Het thema is starters op de woningmarkt. Tijdens deze avond is er iemand aanwezig die u uitgebreid kan informeren over de Starterslening.

Starterslening
De Starterslening is een flexibele lening. De lening beweegt mee met de ontwikkeling van het inkomen van het huishouden. De hoogte van de Starterslening vormt het verschil tussen de maximaal toegestane lening volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de totale aankoopkosten van de woning. De Starterslening is in het begin renteloos en aflossingsvrij. Groeit het inkomen na verloop van tijd, dan gaat het betalen van rente en aflossing hiermee in de pas lopen. Rekenvoorbeeld:

Koopsom van de woning: 160.000
Bijkomende kosten: 12.000 +
Verwervingskosten / Benodigde hypotheek: 172.000

Inkomen: 36.842
Rentepercentage: 6%
Mogelijke hypotheek op basis van inkomen: 137.000 - Hoogte Starterslening 35.000

De hoogte van de Starterslening is in dit geval 35.000,- namelijk het verschil tussen de mogelijke en benodigde hypotheek (172.000 -/- 137.000).

Voorwaarden
De lening is bestemd voor inwoners van de gemeente Waalwijk die voor het eerst een huis kopen. De koopsom mag niet hoger zijn dan 195.000,- excl. k.k., dat betekent een maximale hypotheek incl. k.k. van 218.400,-. De koper dient de woning zelf te gaan bewonen en er mag op deze woning geen andere subsidie van toepassing zijn. Bijvoorbeeld een terugkoopregeling van een wooncorporatie. De maximale hoogte van een lening bedraagt 20 procent van de verwervingskosten (koopsom + bijkomende kosten) met een maximum van 40.000,-.

Gemeente Waalwijk
Begin 2008 bevatte het Startersfonds van de gemeente bijna 229.000,-. Door de regeling van het ministerie van VROM is de gemeente in staat om met dit budget tweemaal zoveel subsidie te verstrekken dan voorheen. VROM levert een bijdrage van 50 procent in de door de gemeente toegekende lening. Dit geldt zolang haar budget daarvoor toereikend is. Met de huidige dekking van het fonds en de bijdrage van VROM verwacht de gemeente nog twaalf tot veertien leningen te kunnen verstrekken. Na verloop van tijd worden deze leningen weer afgelost en vloeien die gelden weer terug in het fonds, waarmee weer nieuwe aanvragers kunnen worden geholpen.

Publicatie datum 06-02-2008