Gemeente Medemblik

Gemeentenieuws week 09

Huiskamerproject voor jongeren in Midwoud

Jongeren van twaalf tot en met achttien jaar krijgen een eigen plek in Midwoud. Zij kunnen voortaan terecht in het Pinokkiogebouw. Hiermee komt gemeente Medemblik tegemoet aan een wens van jongeren voor een eigen ontmoetingsplek in de kern Midwoud. Die wens werd meerdere keren geuit tijdens gesprekken over de plaatsing van de Jongeren ontmoetingsplek (JOP).

Jongeren kunnen elkaar daar ontmoeten, naar muziek luisteren en/of chillen. Zij worden (mede)verantwoordelijk voor organisatie van de huiskamer. De jongerenwerker is aanwezig voor begeleiding van de inloop en vrijwilligers. Binnenkort worden vrijwilligers geworven. Vooralsnog is de huiskamer twee avonden per week geopend: woensdag en vrijdag van 19:00 - 21.00 uur.

Bedrag van ruim 11.000
Met het huiskamerproject is een bedrag van ruim 11.000 gemoeid. De helft daarvan is voor rekening van gemeente Medemblik. Het andere deel komt van sponsors. Op termijn moet de huiskamer, gelegen aan de Tripkouw 38, uitgroeien tot een regulier jongerencentrum voor Midwoud en omgeving. De officiële opening van het huiskamerproject volgt nog.


- Portefeuillehouder: Joop Posma

---


170.000 schade door vandalisme in gemeente Medemblik

Over 2007 heeft vandalisme tot een schadepost van 170.370 voor de gemeente Medemblik geleid. Dit is exclusief schade aan particuliere eigendommen. In de meeste gevallen gaat het om schade rond school- en verenigingsgebouwen, sportvelden, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Vooral ruiten, lichtmasten, openbaar groen en verkeersborden moesten het ontgelden. Ook graffiti komt herhaaldelijk voor. Een grote schadepost van 40.000 betreft het voormalig Asielzoekerscentrum (AZC) in Medemblik, dat april vorig jaar is bezocht door vandalen. Wat verder opvalt op de lijst is het aandeel glasschade, als gevolg van het ingooien van ruiten. Alle schade aan schoolgebouwen komt voor rekening van de gemeente.

Inzet van BOAs
Gemeente Medemblik registreert alle schade aan gemeentelijke eigendommen en tracht de schade op de dader(s) te verhalen. Sinds vorig jaar surveilleren zowel politie als een beveiligingsbedrijf op bepaalde plaatsen. Binnenkort worden ook bijzondere opsporingsambtenaren(BOAs) ingezet. We zitten er korter op en verwachten hiermee dat vandalisme zal afnemen, stelt burgemeester Theo van Eijk van gemeente Medemblik.


- Portefeuillehouder: Theo van Eijk

---

Activiteitenkalender


- 22 februari:

Ondertekening intentieverklaring fusie tussen gemeenten Andijk, Wervershoof en Medemblik

17.30 18.00 uur, Mijnzaal Greenerycomplex,

Kleine Markt 5, Zwaagdijk-Oost