ChristenUnie


Interne peiling: Achterban heeft nog steeds hoge verwachtingen

Interne peiling: Achterban heeft nog steeds hoge verwachtingen

maandag 25 februari 2008 10:45 Leden van de ChristenUnie staan nog steeds in grote meerderheid achter deelname van hun partij aan de coalitie met CDA en PvdA. Minder dan vijf procent van de achterban beschouwt kabinetsdeelname als een mislukking of vindt dat de partij er niet aan had moeten beginnen. Dat blijkt uit een interne peiling waaraan ruim drieduizend ChristenUnie-leden deelnamen.

De poll die geregeld per email naar enkele duizenden ChristenUnie-leden gestuurd wordt, stelde vorige week de vraag aan de orde hoe men terugblikt op één jaar kabinet. Uit de acht geboden antwoordsuggesties kozen de meeste van de 3130 respondenten een realistische nuance. De meeste bijval kregen de opties 'Geen tijd om terug te blikken: dit kabinet is net uit de startblokken, er moet nog veel gedaan worden wil het zich bewijzen' (30,9 procent) en 'Ze hebben het zwaar, onze bewindslieden, maar ik sta er nog steeds helemaal achter dat we dit doen' (30,6 procent).

Dankstond
Dat de ChristenUnie de verjaardag van het kabinet niet met een knalfuif vierde, strookt met het gevoelen van de achterban: slechts
1,1 procent van de respondenten koos voor 'Laat de champagne maar knallen!'. Ruim een derde van de leden ziet echter dat na een jaar regeren al reden tot grote dankbaarheid: 17,8 procent koos 'Regeren is niet makkelijk, maar het loont'; 9,9 procent vindt dit kabinet 'een verademing, na acht jaar paars en de kabinetten Balkenende I, II en III', en 5,3 procent meent dat de ChristenUnie weliswaar geen verjaardagsfeest had hoeven vieren voor het kabinet 'maar een dankstond was wel op z'n plaats geweest'.

Trêveszaal
Minder dan 5 procent van de achterban vindt dat de ChristenUnie niets (meer) te zoeken heeft in de Trêveszaal: zij kozen voor het antwoord 'Hier had de ChristenUnie nooit aan moeten beginnen' (1,8 procent) of 'Aardig experiment, maar het lijkt te mislukken' (2,3 procent).

Arie Slob, voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, kan zich goed vinden in de uitslag van de peiling: ,, De manier waarop de leden in grote meerderheid onze huidige positie taxeren komt goed overeen met mijn eigen opvatting. Geen blinde euforie maar wel vertrouwen en steun voor het dragen van deze zware verantwoordelijkheid, en het besef dat we aan een lange termijndoelstelling werken: zo'n achterban zou elke politicus zich wensen.''