CDA afdeling Gelderland


Werkbezoek CDA-fractie PS aan Barneveld en Scherpenzeel
---

Op 20-02-2008 bracht de CDA statenfractie een werkbezoek aan Barneveld en Scherpenzeel op uitnodiging van de gemeentelijke CDA-fracties. Aanwezig waren bijna de voltallige statenfractie, de gemeentelijke raadsfracties, de CDA-wethouders en het CDA-bestuur van beide gemeentes en ook het regiobestuur.
Al met al een goede vertegenwoordiging!

Thema van de middag was de economische kracht van de regio. Andries de Vries (CDA Barneveld) en Ad van Es (CDA Scherpenzeel) hadden het leeuwendeel van de voorbereiding en organisatie verzorgd.

En het was een zeer boeiend programma.

We werden ontvangen bij Janssen Poultry Equipment BV op de Harsselaar.

Na een inleiding van Gerrit Tijmensen over Barneveld in het algemeen en een aantal ontwikkelingen (woningbouw, valleilijn, spoortunnel) en knelpunten (infrastructuur, bedrijventerreinen) in het bijzonder, volgde een presentatie over het bedrijf van de heer Janssen en een bezichtiging. Het bedrijf opereert inmiddels ook succesvol op de internationale markt. Vanwege Europese regelgeving (vooral op het gebied van dierenwelzijn) is het niet mogelijk bepaalde producten in Nederland af te zetten, wel in het buitenland. Dat wekte verbazing of verbijstering!

Daarna vertrokken we naar pluimveebedrijf âDe Lankerenhofâ van de heer Borren en zijn echtgenote in Voorthuizen. De Borrens namen in 2004 met hun bedrijf deel aan een project van de landbouwuniversiteit Wageningen UR âhouden van hennenâ, heel innovatief.

Houden van Hennen staat voor een nieuwe benadering van het houden van legkippen, waarbij economie, dier en markt niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Verbeteren van dierenwelzijn is voor de toekomstkansen van de pluimveesector van levensbelang. Er zijn inmiddels al houderijsystemen ontwikkeld die een aanzienlijke verbetering van dierenwelzijn technisch mogelijk maken. Toepassing van deze nieuwe systemen in de praktijk lukt alleen als de voordelen ervan ook in de markt tot waarde gebracht worden. In 2004 leverde een onderzoeksteam van Wageningen UR twee nieuwe ontwerpen voor het houden van hennen voor de productie van eieren op. Inmiddels (2007) staat de eerste stal, geïnspireerd op een van de ontwerpen, bij Chris en Marianne Borren in Voorthuizen, en werkt een consortium aan de verdere ontwikkeling van het tweede ontwerp. Chris en Marjanne Borren hebben op 6 februari de Ekoland Innovatieprijs 2008 in ontvangst genomen.

Tot slot werd een bezoek gebracht aan het rundveebedrijf van de familie Van Ginkel in Scherpenzeel, waar bedrijfsverplaatsing samenging met innovatie. Op het melkveebedrijf staan twee melkrobots, die de koeien âbedienenâzo vaak als nodig is. Een fascinerend gezicht.

Een heel andere wijze van bedrijfsvoering dan mijn opa er op nahield. Melken gebeurde met de hand, spelen kon je op de hooizolder en even bekroop me een gevoel van heimwee naar die tijd, naar de Elsjes 1,2 en 3 die er stonden (vernoeming, het veelvuldige lot van een oudste kleinkind). Dat was snel over, als je zag hoeveel ruimte de koeien nu hadden, hoe ze vrij rond liepen, hoe professioneel de inrichting was etc. etc.

Na een nabespreking in de erg sfeervolle bezoekersruimte van het bedrijf, waar ook de te nemen en genomen hindernissen goed aan de orde kwamen, werd de middag afgesloten.

Barneveld en Scherpenzeel staan op het netvlies van de CDA-statenleden!!

Fotoâs: www.cdascherpenzeel.nl

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 25-2-2008