Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Muzieklab Brabant / Productiehuis Oost-Nederland
p/a Paradiso Melkweg Productiehuis
t.a.v. Talitha Stijnman
Weteringschans 6-8
1017 SG AMSTERDAM

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 31 januari 2008 DK/I&I/2008/3016 9 januari 2008

Onderwerp
Productiehuizen in de basisinfrastructuur

Geachte mevrouw Stijnman,
Met belangstelling heb ik de brief gelezen die u mij samen met Productiehuis Oost-Nederland en Paradiso Melkweg Productiehuis hebt toegestuurd.

U stelt opnieuw op één lijn gesteld te willen worden met de theaterproductiehuizen. In antwoord daarop kan ik zeggen binnen artikel 9i van de Regeling subsidies en uitkeringen cultuuruitingen ruimte te bieden voor aanvragen van productiehuizen op het terrein van de podiumkunsten: zowel voor het theater, de dans als de muziek.

In uw brief stelt u verder nog drie onderwerpen aan de orde: de financiële positie van de productiehuizen, de hantering van de inkomsteneis en het vaststellen van de prestatieafspraken. Voor wat betreft het eerste onderwerp verwijst u ook naar de brief van de theaterproductiehuizen van 23 oktober 2007.

Financiële positie productiehuizen
Bij de adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur wordt het financiële kader voor de subsidieprocedure 2009-2012 aangegeven. De verdeling van de middelen op instellingsniveau wordt op 16 september 2008 bekend gemaakt. Ik begrijp uw overwegingen, maar er kan niet op voorhand van worden uitgegaan dat alle ambities kunnen worden gerealiseerd. Voor wat betreft de subsidies die productiehuizen eerder van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing ontvingen kan ik u alvast wel meedelen dat deze zullen worden toegevoegd aan de subsidies die het ministerie van OCW met ingang van 1 januari 2009 aan de productiehuizen zal verstrekken.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Hantering van de inkomsteneis
Omdat de commissie Cultuurprofijt in zijn onderzoek ook zal kijken naar de huidige inkomsteneis, wil ik mij voor het moment onthouden van commentaar over dit onderwerp. Op 31 februari komt de commissie met haar advies. In mijn besluitvorming hierover zal ik de bijzondere functie en positie van de productiehuizen zeker betrekken. Afgezien daarvan verwacht ik ook van productiehuizen dat zij zich verantwoordelijk zullen voelen en zich zullen inspannen om publiek en inkomsten voor nieuwe producties te genereren.

Vaststellen van de prestatieafspraken
Voor de prestatieafspraken in de periode 2009-2012 zal ik in eerste instantie uitgaan van de ingediende activiteitenplannen. Ik ga ervan uit, dat die een adequate basis vormen om tot goede en realistische afspraken te komen. Na het uitkomen van het advies van de Raad voor Cultuur op 17 mei 2008 treed ik graag met u in overleg.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor verdere informatie verwijs ik naar www.cultuursubsidie.nl.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
dr. Ronald H.A. Plasterk
namens deze,
de wnd. directeur Directie Kunsten,

drs. A.M. Hogervorst