Gemeente Arnhem

Regionaal Kompas luidt nieuwe fase aanpak dakloosheid in (19-02-08) In de toekomst niemand meer onvrijwillig of langdurig dakloos Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag het Regionaal Kompas vastgesteld. Het Regionaal Kompas is een plan dat ervoor moet zorgen dat in Arnhem niemand meer langdurig of onvrijwillig dakloos is. Om dit doel te bereiken zet de gemeente vooral in op een persoonsgerichte aanpak en een passende keten van voorzieningen, zoals verschillende vormen van begeleid wonen, activering, dagbesteding, schuldhulpverlening en inkomensbeheer. Er zullen trajectmanagers worden aangesteld om cliënten persoonlijk te begeleiden.

Het budget van de gemeente voor van de aanpak van dakloosheid wordt in elk geval de komende 7 jaar ingezet voor het Regionaal Kompas. De extra financiering die nodig is, komt voor het grootste deel van Rijk.

Individueel traject
De uiteindelijke ambitie is dat alle zeshonderd daklozen en mensen in opvangvoorzieningen in 2014 in een individueel traject zitten. 70% van de huidige daklozen en 100% van de daklozen die er vanaf nu nog bijkomen hebben dan een inkomen, een structurele woonvoorziening en voor zover mogelijk een vorm van werk. Omdat niet alles tegelijk kan, wordt in 2008 prioriteit gegeven aan feitelijk daklozen, daklozen in de opvangvoorzieningen. Specifieke aandacht is er voor de groep met een zogenaamde dubbele diagnose (mensen die verslaafd zijn én een psychiatrische stoornis hebben). Vanaf 2009 wordt vooral gefocust op het voorkomen van dakloosheid. De aandacht wordt bijvoorbeeld gericht op mensen die acuut uit huis gezet dreigen te worden en op ex-gedetineerden en ex-klinische patiënten.

Minder overlast
Bijkomend effect van het Regionaal Kompas zal zijn dat de door dakloosheid veroorzaakte overlast verder wordt teruggedrongen. De beste manier om overlast van daklozen en verslaafden te bestrijden is door goede opvang en zorg op maat, aldus verantwoordelijk wethouder Barth van Eeten. In Arnhem wordt al jaren hard gewerkt aan de aanpak van dakloosheid. Zo is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbereiding van opvangvoorzieningen, waardoor er geen grote capaciteitsproblemen meer zijn. De overlast in de stad is sterk verminderd.

Iedereen doet mee
Het Regionaal Kompas is gebaseerd op een methode die ontwikkeld is door het Rijk en de vier grote steden (G4). Voordeel van die aanpak is dat er in andere steden al ervaring is opgedaan en er al instrumenten voor ontwikkeld zijn. De doelstelling van het Kompas, namelijk verbetering van de kwaliteit van leven en vergroten van de zelfredzaamheid van daklozen, sluit naadloos aan bij de visie van de gemeente. Het bestuursakkoord voor deze periode heet immers iedereen doet mee. Onder andere via de WMO wil de gemeente bereiken dat elke Arnhemmer kan deelnemen aan de maatschappij.