Gemeente Teylingen

50+`

Eindrapport `Sport en Bewegen voor 50+`

25 februari 2008

PERSBERICHT 25 februari 2008 - Op donderdag 21 februari 2008 is in het gemeentekantoor in Sassenheim het eindrapport over sport en bewegen voor 50-plussers aan wethouder Hollart overhandigd. De overhandiging vond plaats tijdens de thema-avond `Bewegen voor 50+' waarvoor organisaties op het gebied van sport en welzijn waren uitgenodigd. Naast kennisnemen van de uitkomsten van het rapport, had de avond als doel met elkaar van gedachten te wisselen over manieren om het bewegen voor 50-plussers aantrekkelijk te maken.

Uitkomsten rapport

De avond werd geopend met een korte toespraak van wethouder Hollart, waarna het onderzoeksrapport `Taskforce Sport en Bewegen voor 50+' gepresenteerd werd door Véronique van der Plas van Sportservice Zuid-Holland. Een belangrijke uitkomst uit het rapport is dat slechts 20% van de 50-plussers in Teylingen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen haalt. Deze norm wordt bereikt door minimaal vijf dagen per week een half uur per dag matig intensief te bewegen. Als redenen om niet te sporten en te bewegen, werden door de Teylingers onder andere aangegeven dat de activiteiten niet genoeg aanspreken of dat ze geen mensen kennen om samen mee te sporten of bewegen. Bewegen 50+

Over de sportaccommodaties zijn de 50-plussers in onze gemeente tevreden, vooral over de bereikbaarheid en de verschillende soorten accommodaties. Het minst tevreden is men over aanpassingen voor specifieke doelgroepen en de prijzen. Een andere belangrijke uitkomst is dat 50-plussers niet goed op de hoogte zijn van het sport- en beweegaanbod in de gemeente. Klik hier voor het complete rapport.

Discussie

Met de aanwezige sportverenigingen en welzijnsorganisaties werd vervolgens onder leiding van Paul Jochemsz gediscussieerd over manieren om het bewegen voor 50-plussers aantrekkelijk te maken. De discussie werd geopend met een aantal prikkelende stellingen `Is het wel een probleem?' `Wat zegt dit onderzoek over de Teylinger?' `Moeten 50-plussers DE doelgroep worden voor verenigingen, na de jeugd?'.

Hierna werd in groepen nagedacht over de vragen: `Wat kan de gemeente doen?', `Wat kan mijn vereniging doen?' en `Wat kan de Teylinger doen'. Er werden veel originele ideeën aangedragen zoals een Teylingse versie van de website www.beweegmaatje.nl, het organiseren van een sporttoernooi voor kleinkinderen en grootouders en het invoeren van een proefabonnement in de vorm van een strippenkaart.

Vervolg project Taskforce 50+

De gemeente Teylingen wil met het project Taskforce 50+ de aandacht houden voor sporten en bewegen voor deze doelgroep. Voor het komende jaar staat een aantal acties gepland. Het aanbod sport en bewegen in de gemeente Teylingen wordt gebundeld in een Fitgids voor 50-plussers. En in april dit jaar wil de gemeente samen met verenigingen een informatiemarkt voor 50-plussers organiseren. Wilt u meer weten over het onderzoek, de fitgids of de informatiemarkt, dan kunt u contact opnemen met Claartje Berns van de gemeente Teylingen, telefoonnummer 0252 - 78 35 37 of c.berns@teylingen.nl.