Gemeente Sint-Michielsgestel


Meer snelheid en duidelijkheid door nieuwe werkwijze welstand

maandag 25 februari 2008

Sinds 1 januari van dit jaar is de welstandsadvisering op een aantal punten gewijzigd. Bij bouwaanvragen moet het bouwplan voldoen aan verschillende criteria. Natuurlijk moet het passen binnen het bestemmingsplan, maar het moet ook verantwoord zijn qua architectuur en passen binnen de omgeving. Daarom moeten plannen voldoen aan de welstandsvoorwaarden.

Voorheen werden alle bouwplannen voorgelegd aan de grote of kleine welstandscommissie. Of het nu ging om het plaatsen van een aanbouw of een complete nieuwbouwwoning, elk plan kwam aan de orde in de tweewekelijkse vergaderingen van één van de commissies. Maar sinds 1 januari 2008 is de welstandsadvisering aangescherpt.

Sneltoetscriteria
In de welstandsnota zijn zogenoemde sneltoetscriteria opgenomen. Bij lichte bouwaanvragen, zoals het plaatsen van een aanbouw aan de achterkant van een woning of een schuurtje in de tuin, kan de gemeente zonder tussenkomst van een commissie beoordelen of de vergunning verleend mag worden. Hierdoor kan een vergunning sneller verleend worden.

Welstandscommissie
Daarnaast is in de welstandsnota de werkwijze voor de welstandscommissie aangepast. De grote en kleine commissie zijn vervangen door één commissie, bestaande uit een secretaris en een externe architect. Deze commissie behandelt alleen nog de reguliere aanvragen, zoals bouwplannen aan de voorkant van woningen en nieuwbouw. Voor grote nieuwbouwprojecten kan een speciale commissie voor ruimtelijke kwaliteit opgeroepen worden.
Elke week vergadert de commissie, waardoor plannen sneller aan de orde komen. De commissie geeft aan wat wel en niet goed is aan de bouwplannen, zodat de aanvrager beter weet wat hij eventueel moet aanpassen. Dit zorgt niet alleen voor meer duidelijkheid voor de burgers, maar komt ook de snelheid van de vergunningverlening ten goede.

De commissie vergadert elke maandag in het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel om 9.30 uur. Deze vergadering is openbaar. Burgers kunnen hun plannen dan ook mondeling toelichten.
---