FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Vanaf morgen estafettestakingen kleinmetaal

Vanaf maandag 25 februari start FNV Bondgenoten met een estafettestaking in de kleinmetaal die in vijf dagen het hele land doorgaat. Daarbij worden dagelijks rond de 10 bedrijven in staking gebracht. Het gaat dan om bedrijven in de metaaltechniek, installatietechniek en motorvoertuigenbranche.

De estafette start morgen met acties in het noorden van het land. In Friesland leggen de werknemers van zes bedrijven het werk neer en komen bijeen in het actiecentrum in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Afgelopen vrijdag was de eerste stakingsactie voor een betere cao voor de Metaal en Techniek (kleinmetaal) in Rotterdam een groot succes. FNV Bondgenoten schreef die dag ruim 1300 werknemers uit de kleinmetaal in de regio Rotterdam en Zeeland in als staker. Zij kwamen vandaag bijeen in het Maasgebouw in Rotterdam. Enkele honderden van hun collega's namen een snipperdag om naar de manifestatie te komen. Daardoor lagen tientallen metaalbedrijven helemaal plat en draaiden vele anderen op halve kracht

FNV Bondgenoten organiseert de acties voor een betere cao Metaal en Techniek. Het laatste bod van de werkgevers schiet tekort op alle punten die de werknemers belangrijk vinden, concludeert de bond. Het loonvoorstel van de werkgevers is onvoldoende om de koopkracht komend jaar op peil te houden. Ondertussen willen ze wel de bestaande afspraken over de rust- en werktijden openbreken, de leeftijdsdagen halveren en bieden ze veel te weinig opleidingsmogelijkheden. Leerlingen en jonge werknemers, die nu relatief weinig verdienen maar waar de metaal het in de toekomst van moet hebben, worden afgescheept met een zuinige loonsverhoging.

In de Metaal en Techniek werken 400.000 mensen. Het overgrote deel van de vakbondsleden in de sector is lid van FNV Bondgenoten.
---