FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Stakingsdag kleinmetaal groot succes, acties gaan door

De stakingen bij zes kleinmetaalbedrijven in Heerenveen vandaag zijn een groot succes. Met 275 geregistreerde stakers en 200 niet-werkenden hebben bijna alle werknemers bij de stakende bedrijven hun werk neergelegd.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond riepen op tot staken vanwege de stukgelopen cao onderhandelingen. Anne van Dijk, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het slechte bod van de werkgevers maakt dat de mensen ontzettend gemotiveerd zijn hun werk neer te leggen om zo tot een betere cao te komen."

De stakers kwamen bijeen in het Abe Lenstra Stadion om zich in te schrijven voor een stakingsuitkering. Rond 8.30 hield de actieleiding een toespraak, waarin werd uitgelegd wat precies de knelpunten van het conflict zijn en wat de huidige stand van zaken is. "Op dit moment lijken de werkgevers nog niet bereid aan de eisen van de vakbonden te voldoen, maar als de stakingen zo succesvol doorgaan als vandaag, kan dat niet lang meer duren", aldus Van Dijk.

De stakingen in de kleinmetaal gaan voorlopig nog door. Iedere dag wordt bij verschillende bedrijven door het hele land gestaakt. Ook de stakers in Heerenveen leggen hun werk in de komende week nogmaals neer. Op voorstel van Van Dijk spraken de stakers zich hier unaniem voor uit.

Stakingsestafette
Op dinsdag 26 februari wordt er bij de volgende bedrijven gestaakt:
* Merel Automobielbedrijf te Amsterdam, Gedempt Hamerkanaal 43, Amsterdam Noord, van 7.00 tot 9.00 uur

* Hommema Installatiebedrijf te Culemborg, actiecentrum: Eethuis Dorestad, Volderstraat 2, Wijk bij Duurstede, van 8.00 tot 11.00 uur

* Swedish Match, Bekeart en Rinsma te Assen, actiecentrum: De Aanleg, Asserstraat 63, Deurse, van 7.00 tot 9.00 uur
* Firma Hartman te Groenlo, actiecentrum: Belegh van Grol, Kevelderstraat 12/14, Groenlo, van 05.30 tot 09.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur

---