ProRail

Persbericht

25-02-2008

ProRail zet Schagen in de lift

De gemeente Schagen heeft 15 januari een sloopvergunning verleend aan ProRail. De RO-procedure art.19 lid 2 voor de vergunning van de bouw van twee liften op station Schagen loopt 26 maart 2008 af. Na verlening van de bouwvergunning bereidt ProRail een zogenaamde aanbestedingprocedure voor om een aannemer te selecteren die het werk zal uitvoeren. Naar verwachting starten de werkzaamheden na de zomer van 2008 en worden de liften in het eerste kwartaal van 2009 opgeleverd.
Door aanpassingen in het definitieve ontwerp is het voor ProRail niet haalbaar geweest om eind 2007 te starten met de werkzaamheden. Aanleiding is een onderzoek waardoor de planvorming niet kon worden afgerond. Door aan de zijde van Hoep-zuid een hellingbaan toe te passen kan volstaan worden met de aanleg van twee liften. De liften zullen respectievelijk in perron 1 en in perron 2-3 worden geplaatst.

De plaatsing van een hellingbaan aan de oostzijde van het station tot aan de parkeerplaats is nog niet definitief. Daarnaast wordt nog onderzocht of het mogelijk is om meer invalidenparkeerplaatsen aan de zuidkant te creëren. Maandag 3 maart gaan de gemeente en ProRail om 16.00 uur in het gemeentehuis aan de Laan in gesprek met de ouderenbonden en het Gehandicapten Platform Schagen.

Naast het geld voor het plaatsen van twee liften is er budget beschikbaar gesteld om de gewenste overkapping van de trap partijen en de perronkappen te realiseren. Het toevoegen van perronkappen geeft het station allure en identiteit. Door deze architectonische ingrepen en toevoegingen krijgt het station een hoogwaardige en kenmerkende uitstraling als vooraanstaande plek in de stad.

Als de aannemer is geselecteerd en er geen bezwaarschriften zijn binnengekomen, ziet de planning van de bouwwerkzaamheden er als volgt uit: de werkzaamheden starten na de zomer 2008 en nemen ongeveer zeven maanden in beslag. Na verwachting worden de liften in maart 2009 opgeleverd.

Vlak voor de bouw organiseert ProRail samen met de gemeente een bewonersavond om de omgeving te informeren over onder andere de bouw en het gebruik van de liften in de praktijk.

De nieuwe liften en de aanleg van de hellingbaan in Schagen maken onderdeel uit van de uitvoering van het ProRailplan om de toegankelijkheid van stations te vergroten. ProRail werkt hierin samen met NS.