AutoRai

RAI Vereniging en BOVAG: 100% afbouw BPM, CO2-uitstoot opnemen in km-prijs

(2/25/2008)
De uitlatingen van staatssecretaris de Jager, gistermiddag in het programma Buitenhof, hebben BOVAG en RAI Vereniging enigszins verrast. âDe ideeën van de staatssecretaris van Financiën over het omzetten van de BPM in een CO2-belasting zijn voor ons nieuwâ, aldus Peter Janssen, directeur van RAI Vereniging.

Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG voegt daar aan toe:âDe aankondiging van de staatssecretaris dat de BPM erg ingewikkeld is geworden door de recente aanpassingen ten behoeve van slurp- en roettax delen wij volledig en dat de staatssecretaris van de Tweede Kamer snel met een visie moeten komen op vergroening van de autobelastingen is ons bekend. Daar praten we als BOVAG en RAI Vereniging ook al over mee.â

In de aanloop naar de introductie van een prijs per gereden kilometer gebaseerd op tijd, plaats en milieukenmerken, vinden BOVAG en RAI Vereniging echter de keuze van de staatssecretaris om ingrijpende structuurwijzigingen door te voeren in de BPM te veel van het goede. âTen aanzien van het lot van de BPM zijn we heel duidelijkâ aldus Peter Janssen, âdie willen wij volledig afgebouwd zien als de kilometerprijs wordt ingevoerdâ.

RAI Vereniging en BOVAG zijn bezig om een lange termijn oplossing uit te werken teneinde die ingrijpende exercitie voor de betrokken partijen zo âpijnloosâ mogelijk uit te voeren.

Overigens willen BOVAG en RAI Vereniging graag met de staatssecretaris praten over de ideeën ten aanzien van het vergroenen van de autobelastingen. Dat daarin relaties worden gelegd naar de verlaging van de uitstoot van CO2 lijkt logisch. De beide brancheverenigingen willen echter meer; een duidelijk plan van het ministerie over hoe de staatssecretaris denkt om te gaan met de autobelastingen op de langere termijn. Een helder afbouwschema van de BPM, waarin de automobilist (zowel de privérijder en de zakelijke rijder) handelingsperspectief wordt geboden (er moet wat te kiezen zijn!) en wat getuigt van een lange termijnvisie op de problematiek.