Vereniging Nederlandse Gemeenten

Handreiking vereenvoudigt uitvoering Grondexploitatiewet

25.02.2008

Op 1 juli 2008 treedt naar verwachting de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking. Onderdeel van de nieuwe Wro is de Grondexploitatiewet. De Grondexploitatiewet voorziet in een nieuwe werkwijze bij de ontwikkeling van bouwlocaties. Om overheden nu al vertrouwd te maken met de nieuwe werkwijze hebben het Ministerie van VROM, de VNG en de VVG (Vereniging van Grondbedrijven) samen een uitvoerige handreiking gemaakt voor het werken met de Grondexploitatiewet.

Na een aanloop van twaalf jaar is de Grondexploitatiewet klaar. De wet is in de nieuwe Wet ruimtelijke ordening opgenomen en treedt naar verwachting op 1 juli 2008 in werking. De Grondexploitatiewet is van toepassing bij de ontwikkeling van bouwlocaties. De wet voorziet in een heldere basis voor contracten tussen de gemeente en de marktpartijen op punten als exploitatiekosten, kostenverdeling en kwaliteitseisen. Gemeenten krijgen een goede stok achter de deur om free riders aan te pakken. Het wetsvoorstel biedt daarnaast ook de mogelijkheid om gronden aan te wijzen voor sociale woningbouw en vrije kavels. Voor particuliere eigenaren biedt de wet een goede rechtsbescherming en een helder overzicht van de verhaalbare kosten via de kostensoortlijst.

De handreiking is bedoeld voor professionals die met de wet moeten werken. Dat zijn bijvoorbeeld de ambtenaren grondzaken, ruimtelijke ordening en bouw en woningtoezicht, leidinggevenden, en de wethouders RO en Grondzaken bij gemeenten. De handreiking is ook voor projectontwikkelaars, woningcorporaties en adviseurs bedoeld.


Bestellen:

Handreiking Grondexploitatiewet / druk 1
Handreiking Grondexploitatiewet / druk 1
-