Ministerie van Defensie

25-02-2008 15:00

F-16'S OEFENEN IN NOORD-AMERIKA

Foto: Afdeling Fotografie Vliegbasis Volkel - F-16 bij Hill Air Force Base

Vandaag vertrekken de eerste van elf F-16âs vanaf Vliegbasis Volkel om deel te nemen aan diverse oefeningen in de Verenigde Staten en Canada. De vliegers maken gedurende de periode maart tot juni 2008 gebruik van de uitgestrekte schietranges om te trainen in het afwerpen van echte wapens.

Naast trainen en vliegen in realistische scenarioâs, ligt de nadruk ook op het exporteren van geluid. Een flink deel van de behoefte aan avondvliegen van Volkel wordt zo naar dunbevolkte gebieden in Noord-Amerika geëxporteerd.

Foto: Afdeling Fotografie Vliegbasis Volkel - Hill Air Force Base in Utah (VS). De oefeningen vinden dit jaar weer hier plaats na de positieve ervaringen van het afgelopen jaar.

De F-16 vliegers voeren tijdens hun verblijf in Noord-Amerika veel Close Air Support (CAS) missies bij duisternis uit. Zij vliegen dan met nachtzichtkijkers en gebruiken hierbij ook speciale doelzoek- en fotoverkenningsapparatuur.

Ook nemen de vliegers deel aan de grote internationale oefening Maple Flag. Hierbij wordt in internationaal verband getraind. Verschillende typen vliegtuigen doen hieraan mee, ook in samenwerking met grondtroepen.

Dergelijke trainingen zijn van groot belang om de vliegers optimaal voor te bereiden op missies zoals momenteel boven Afghanistan.