Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2070811310 Ons kenmerk SV/WV/08/4868 Datum 25 februari 2008 Onderwerp Kamervragen van het lid Ulenbelt

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Ulenbelt (SP) over de WIA.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk SV/WV/08/4868

2070811310

Vragen van het lid Ulenbelt (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over reparatie van de WIA. (Ingezonden 12 februari 2008)


1
Wat is uw reactie op het bericht van de FNV dat de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten in de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) snel op de schop moet omdat teveel mensen niet meer aan het werk komen en financieel in de problemen raken? 1)


2
Geeft u gevolg aan de oproep van FNV-bestuurder Hartveld dat Den Haag serieus actie moet ondernemen, omdat het schattingbesluit "echt te rigide is"? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1 en 2
Het genoemde bericht volgt op de resultaten van een door de FNV georganiseerde meldweek over de WIA. Ik heb met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van deze meldweek. De gekozen vorm heeft tot gevolg dat er sprake is van een eenzijdig en niet representatief beeld. Ik zie derhalve geen aanleiding om, in vervolg op de genoemde meldweek, de WIA of het Schattingsbesluit aan te passen.


3
Wat is uw reactie op het volgende citaat in het rapport van de FNV: "Ik heb dit namens mijn overleden man ingevuld, want ik vind het zeer belangrijk dat het in de openbaarheid komt hoe walgelijk men omgaat met terminale kankerpatiënten. Er moet meer menselijkheid en gevoel bij komen kijken dan zoals het nu gaat, Het is mensonterend momenteel!"

Antwoord 3
Ik begrijp dat in het geval van een terminale ziekte een formeel vereiste al snel als een bureaucratische verplichting wordt ervaren. Ook in dergelijke situaties moet evenwel door het UWV het recht op een WIA-uitkering worden vastgesteld. Het UWV spant zich in om in deze situaties voor zover mogelijk de belasting van de WIA-beoordeling tot een minimum te beperken.
Indien op voorhand uit de bij de aanvraag overgelegde gegevens duidelijk is af te leiden dat het bezoek aan het spreekuur van de verzekeringsarts een te grote belasting vormt voor de aanvrager, kan UWV besluiten de aanvraag op basis van de dossierstukken af te handelen. Ook bestaat de mogelijkheid dat UWV de WIA-beoordeling verricht op de locatie waar de aanvrager verblijft. Indien op voorhand uit de dossierstukken niet valt af te leiden dat het
---

Ons kenmerk SV/WV/08/4868

spreekuurbezoek een te grote belasting zou zijn voor de patiënt, volgt normaliter een oproep voor het spreekuur van de verzekeringsarts.
Het ontbreekt mij aan voldoende informatie om vast te stellen of in de genoemde situatie de WIA-beoordeling op andere, minder belastende wijze mogelijk was. Zie overigens mijn antwoord op vraag 1 en 2.


1)
http://www.fnv.nl/defnv/actueel/nieuws/gedeeltelijk_arbeidsongeschikten_in_problemen.asp


---