Provincie Flevoland



Randmeer Noordoostpolder verre van vergeten
De provincie Flevoland heeft samen met de gemeente Noordoostpolder een symposium georganiseerd over het `Vergeten' Randmeer Noordoostpolder. Het symposium is druk bezocht (meer dan 125 bezoekers) en vond op 21 februari plaats in het provinciehuis. Het project Randmeer Noordoostpolder heeft in 2001 de tweede prijs gewonnen bij de prijsvraag Habiforum/VenW onder leiding van Rijkswaterstaat. Destijds bleek er met name vanuit de regio nog te weinig animo voor het aanleggen van een dergelijk randmeer te zijn. Het project dreigde in de vergetelheid te raken, maar is door de provincie en gemeente Noordoostpolder nogmaals op de agenda gezet. En wat blijkt? Anno 2008 is het tij duidelijk gekeerd!

Bij de aanleg van zuidelijk Flevoland is de oude kustlijn van de Zuiderzee omgevormd tot randmeren. De belangrijkste reden om het nieuwe land niet vast te leggen aan het oude land, was de afvoer van grondwater. Voor Noordelijk Flevoland speelde dit minder, bovendien moest er bezuinigd worden. Daardoor gaat de Noordoostpolder nu naadloos over in het Overijsselse landschap. Na vijftig jaar blijkt dat een randmeer in Noordoostpolder kansen kan bieden op het gebied van natuur, recreatie, nieuwe vaarroutes, economie, woonkwaliteit en leefbaarheid.

De regio (provincie Flevoland en de gemeenten Lemsterland, Noordoostpolder, Steenwijkerland) is tot de conclusie gekomen dat het de moeite waard is om een verkenning te gaan doen naar het Randmeer
Noordoostpolder. Ook de waterschappen, Vereniging Natuurmonumenten (die namens vier natuurorganisaties sprak) en belangenorganisaties hebben aangegeven actief mee te willen denken over dit project. Verschillende marktpartijen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn om te investeren in de aanleg van een randmeer.

Andries Greiner, gedeputeerde Noordelijk Flevoland: `Het randmeer Noordoostpolder is nooit helemaal weg-geweest. Met het voortschrijden van de tijd en het veranderen van de behoeften van de regio komt het randmeer weer op de agenda te staan. Deze uitkomst vraagt zeker om een vervolg.' Wethouder Voorberg van Noordoostpolder gaf tijdens het symposium een presentatie met als titel `Het Verborgen Vermogen'- over de redenen waarom Noordoostpolder zeer geïnteresseerd is in de aanleg van een randmeer. `Tijdens het symposium werd het beeld bevestigd dat ook buurgemeenten Steenwijkerland en Lemsterland positief zijn over een vaarverbinding tussen Vollenhove en Lemmer. Dat enthousiasme moeten we vasthouden!"