AFM


AFM maakt organisatie slagvaardiger en efficiënter

25-2-2008

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) past halverwege dit jaar haar organisatie aan om slagvaardiger en efficiënter toezicht te kunnen houden. In de top van de organisatie vervalt één managementlaag, terwijl het aantal afdelingen wordt teruggebracht van 27 naar 17. Hiermee wordt beoogd de aanstuurbaarheid en de samenhang van de organisatie te verbeteren.

De herstructurering is een logische afronding van de opbouwfase van de AFM. In de afgelopen jaren heeft de AFM veel nieuwe taken gekregen die het nodig maakten nieuwe competenties organisatorisch te verankeren. Ook maakte de opbouwfase een betrekkelijk zware beheersstructuur noodzakelijk. Nu de AFM in een consolidatiefase is aangeland, is een stroomlijning van de organisatie gewenst.

Tot op heden wordt de AFM geleid door drie bestuursleden met daaronder vier directeuren. Om de aansturingslijnen te verkorten worden deze managementlagen samengevoegd tot één managementgroep, bestaande uit drie bestuurders en twee directeuren. De managementgroep heeft een onderling sluitende taakverdeling waarbinnen geen dubbeling van verantwoordelijkheid tussen bestuursleden en directeuren plaatsvindt. Wel zullen de bestuursleden gezamenlijk statutair eindverantwoordelijk blijven.

Hans Hoogervorst geeft als voorzitter van het bestuur leiding aan de managementgroep. Theodor Kockelkoren (voormalig directeur en sinds 1 februari bestuurslid) krijgt de verantwoordelijkheid voor het toezicht op financiële dienstverlening. In de nieuwe portefeuilleverdeling in de managementgroep krijgt bestuurder René Maatman (die aantreedt per 1 mei) de verantwoordelijkheid over het toezicht op de kapitaalmarkten, waaronder het tegengaan van marktmisbruik. Aangezien dit tot op heden een belangrijk onderdeel van het takenpakket van directeur Gerald Santing was, is in goed onderling overleg overeengekomen dat hij de AFM verlaat. Hij legt zijn taken en verantwoordelijkheden per 1 juni neer. De AFM is de heer Santing erkentelijk voor de uitstekende bijdrage die hij in de afgelopen jaren aan de organisatie heeft geleverd.

De voorgenomen taakverdeling voor de directeuren is als volgt. Steven Maijoor zal in de managementgroep onder meer het toezicht op accountantsorganisaties en op financiële verslaggeving, en het integriteitstoezicht in portefeuille hebben. Harman Korte zal onder meer verantwoordelijk zijn voor het transparantietoezicht financiële producten, het gedragstoezicht op pensioenuitvoerders en juridische zaken.

De organisatiestructuur wordt op verschillende punten verbeterd. Zo wordt het aantal afdelingen teruggebracht door het functioneel samenvoegen van diverse taken, om zo effectief en efficiënt mogelijk te werk te kunnen gaan. Het terugbrengen van het aantal afdelingen met een derde moet leiden tot een vereenvoudiging van de aansturing, planning en verantwoording. Tevens maakt de herindeling het mogelijk flexibeler met de toezichtscapaciteit om te gaan.

De herstructurering is niet primair een bezuinigingsoperatie. Wel passen de maatregelen binnen de afspraak met het ministerie van Financiën de kosten met 8% terug te brengen. De begroting van de AFM voorziet de komende jaren in een lichte daling van de totale kosten. In 2008 bedraagt de begroting van de AFM 78 miljoen euro. In de begroting gaat de AFM uit van 499 fte einde van het jaar. De herstructureringsplannen zijn onder voorbehoud van goedkeuring door de raad van toezicht en advies van de Ondernemingsraad van de AFM. De plannen zijn inmiddels voorgelegd aan de OR.