VVD


25-2-2008

VVD heeft grote reserve over uitzending Mariniers naar Tsjaad

De VVD zet grote vraagtekens ten aanzien van het uitzenden van 60 tot 80 mariniers naar Tsjaad in het kader van de EU-troepenmacht Eufor.

In de eerste plaats omdat alle prioriteit van Defensie naar de NAVO-missie in Uruzgan dient uit te gaan. De Nederlandse krijgsmacht loopt nu reeds tegen de grenzen van haar uitzendmogelijkheden aan. De uitzenddruk op het personeel mag niet tot onaanvaardbare hoogte worden opgevoerd. In de tweede plaats omdat de neutraliteit van de Eufor-missie onder leiding van Frankrijk in het gebied wordt betwist. In de derde plaats omdat uitzending in hoge mate op de toch al te krappe Defensiebegroting zal drukken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking weigerachtig blijft ruimhartig aan de uitzending van troepen voor vredesoperaties bij te dragen.

De VVD wacht de zgn. artikel-100-brief van het kabinet af, zal actief aan hoorzitting, briefing en debat in de Kamer deelnemen, maar staat uiterst gereserveerd ten aanzien van het voorgenomen kabinetsbesluit.

VVD-woordvoerder Hans van Baalen wil dan ook dat het kabinet in de EU luid en duidelijk aangeeft dat Nederlandse deelname aan Eufor in Tsjaad alleen kan geschieden na instemming door de Tweede Kamer. Daarop mag door de betrokken ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Van Middelkoop (Defensie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) geen voorschot worden genomen. Van Baalen wil daarom niet dat de regering verwachtingen wekt die het uiteindelijk niet kan waarmaken.

maandag 25 februari 2008