NOC*NSF


NOC*NSF ATLETENCOMMISSIE
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834544
Telefax (026) 4821245

Arnhem, 25 februari 2008

"IOC Atletencommissie moet leiding nemen in anti-doping-discussie"

De IOC Atletencommissie moet de leiding nemen in de wereldwijde anti-doping-discussie. Dat stelt de NOC*NSF AtletenCommissie (AC) in een brief aan Sergej Bubka, voorzitter van de IOC Atletencommissie. In het schrijven roept de Nederlandse AC haar internationale collega's op, hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook vraagt de AC zich af of het bestrijden van doping met behulp van het nationale strafrecht wel de juiste oplossing is.

In de brief geeft de AtletenCommissie aan dat er wereldwijd al veel initiatieven zijn op nationaal niveau, maar dat de anti-dopingstrijd versterkt wordt door meer krachten te bundelen. De AC maakt zich zorgen over de internationale tendens, waarbij steeds zwaarder wordt gestraft en bijvoorbeeld de privacy van sporters in het geding komt. Beter zou het zijn om een goede balans te krijgen tussen een strenge gezamenlijke aanpak en de grondrechten van sporters. Keen c.s. vinden dat de IOC Atletencommissie hierin meer een leidende en verbindende rol moet spelen.

100% Dope Free
De NOC*NSF AtletenCommissie speelt een belangrijke ondersteunende rol in de campagne 100% Dope Free - True Winner van de Nederlandse Dopingautoriteit. Sinds de formele aftrap tijdens het Sportgala op 18 december jl., hebben tweeduizend sporters het statement ondertekend en een gouden True Winner-polsbandje aangevraagd. In de brief aan Bubka zet voorzitter Trinko Keen de betrokkenheid van de Nederlandse AC als mede-initiator en aanjager van de campagne uiteen. In andere landen zijn soortgelijke campagnes aan de gang.