Stichting Aids Fonds

Regering en Europese Commissie moeten opkomen voor de rechten van mensen met hiv

21-02-2008

Het Aids Fonds, CHOICE, D66 en de Hiv Vereniging Nederland willen dat de Nederlandse regering zich hard maakt voor gelijke rechten van mensen met hiv. Ondanks het discriminatieverbod in de Europese Verdragen weigert de Europese Raad (de gezamenlijke Europese regeringsleiders) om de Verenigde Staten (VS) aan te spreken op het inreisverbod voor Europese reizigers met hiv. Er zijn op dit moment onderhandelingen gaande om de Amerikaanse autoriteiten ervan te overtuigen dat discriminatie tussen Europeanen op basis van nationaliteit onacceptabel is. Nu moeten Europeanen uit sommige lidstaten namelijk nog een visum aanvragen als ze naar de VS reizen, terwijl bijvoorbeeld Nederlanders dit niet hoeven. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is tevreden met dit streven, maar wil dat de regeringen zich ook inzetten voor het bestrijden van de inreisbeperkingen voor hiv-positieven.

Het VS beleid gericht op reizigers met hiv
Sophie in 't Veld heeft de regeringsleiders gevraagd bij deze onderhandelingen ook te pleiten voor het opheffen van de visumverplichting voor mensen met hiv. De VS weigeren tot nu toe visa aan alle mensen met hiv uit EU-landen, omdat zij een gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid. Alleen in exceptionele gevallen worden zij toegelaten. De VS overwegen dit beleid enigszins te versoepelen tot het verlenen van een tijdelijke ontheffing aan mensen met hiv. Hoe dan ook, de voorwaarden voor het aanvragen van een ontheffing zijn sterk discriminerend en stigmatiserend voor mensen met hiv.

Discriminerende inreisbeperking
Het Aids Fonds, CHOICE, D66 en de Hiv Vereniging wijzen zowel de huidige als de voorgestelde inreisbeperking van de hand. Een algemeen inreisverbod van de VS voor mensen met hiv gaat in tegen het internationale recht op vrij verkeer van mensen en gaat in tegen de standpunten van UNAIDS en de UNGASS declaraties. In 't Veld: "Er is geen goede reden om aan mensen met hiv zulke belastende inreisbeperkingen op te leggen, zoals de Verenigde Naties en de Europese Commissie ook hebben erkend. Het is hoog tijd dat deze mensen behandeld worden zoals ieder ander die reist naar en via de Verenigde Staten. Zij moeten dat gewoon kunnen doen binnen het gebruikelijke 'visa waiver' programma. Zij zijn geen gevaar voor de volksgezondheid. De enige anderen aan wie zulke eisen worden gesteld, zijn criminelen of mensen met een ziekte met een hoog direct besmettingsgevaar, zoals open TBC." Ook de Amerikaanse autoriteiten wijzen stigmatisering en discriminatie van mensen met hiv af. Het Aids Fonds, CHOICE, D66 en de Hiv Veriniging Nederland dringen erop aan dat het Amerikaanse beleid hiermee in overeenstemming wordt gebracht.

Wat kan de Europese Raad doen?
De Europese Raad moet het inreisverbod van de Verenigde Staten ondubbelzinnig afwijzen. Deze vorm van discriminatie is verboden op grond van de Europese verdragen. Dit verbod geldt voor elk EU optreden, dus ook voor visumonderhandelingen met de VS. Ondergetekenden van het Aids Fonds, CHOICE, D66 en de Hiv Vereniging Nederland roepen de Nederlandse regering op hun Europese collega's aan te sporen om gelijke behandeling van mensen met hiv tot inzet van de onderhandelingen met de VS te maken. Dit volgt niet alleen uit de Europese Verdragen maar is ook een morele plicht.

Ton Coenen, directeur Aids Fonds
Karolien Dekkers, voorzitter CHOICE
Sophie in 't Veld, Europarlementariër D66
Hans Polee, voorzitter Hiv Vereniging Nederland