LTO Noord


LTO Noord in actie voor boeren in Kenia.

LTO Noord heeft sinds enkele jaren, via Agriterra, een samenwerkingsverband met de landbouworganisatie Kenfap in Kenia. Afgelopen jaren zijn er bezoeken over en weer geweest en is met elkaar van gedachten gewisseld over organisatieversterking en opzet, het versterken van de positie van agrarische vrouwen en jongeren, een betere afzet voor producten. Kenfap is een relatief jonge organisatie die de zaak, met behulp van Agriterra, goed op de rit heeft. Het overgrote deel van hun leden hebben in onze ogen erg kleine bedrijven. De productie is in eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik, wat over is gaat naar de markt en brengt met geluk wat geld in het laatje.

De afgelopen maand is de samenwerking met Kenfap in een totaal ander daglicht komen te staan. Via de e-mail is er contact met Kenfap. Ook voor Kenfap komt al het geweld in hun land onverwachts. Na de eerste schrik krijgt Kenfap ook een steeds beter beeld wat de huidige situatie voor hun leden betekent. Rogier Huijmans werkt via Agriterra voor Kenfap. Hij zit in Nairobi en hij omschrijft de situatie als volgt: 'Het geweld na de betwiste verkiezingsuitslag in Kenia heeft vele duizenden boeren getroffen. Veel boeren die wilden gaan oogsten zagen hun gewassen in rook opgaan. Binnenkort begint het nieuwe regenseizoen weer en voor veel boeren is het niet mogelijk hun land klaar te maken in aanvang van deze regens. Veel boeren zijn daarnaast hun vee verloren, meestal gestolen door plunderingen. Meer dan 200.000 boeren zijn gevlucht naar veiliger oorden of verblijven nu in de vele vluchtelingenkampen.

Afzet problematisch.
Boeren die wel hebben kunnen oogsten en hun vee wel hebben behouden hebben nu de grootst mogelijke moeite om hun producten kwijt te kunnen. Wegen zijn onveilig en daardoor onbegaanbaar geworden. Daarnaast is de afzetmarkt voor agrarische producten compleet ingestort. Aan de kust, waar het minste geweld heeft plaatsgevonden, kunnen de boeren hun producten niet meer kwijt, omdat de toeristenindustrie volledig is ingestort. Distributie van voedsel en goederen naar veel gebieden in Kenia is onmogelijk geworden Bedrijven die zaden en kunstmest leveren, hebben hun voorraad in rook op zien gaan door plundering en brandstichting. Ook graansilo's, voedselopslagplaatsen, vrachtauto's met voedsel, suikerrietplantages zijn geplunderd of afgebrand. Dit werkt prijsverhogend: op dit moment is de prijs van zaden en kunstmest al verdubbeld. Dit geldt ook voor de transportkosten, omdat de benzine schaars is geworden.

Veel melkfabrieken in de getroffen gebieden zijn gesloten. Boeren kunnen hun melk vanwege de onveiligheid en de gestegen transportkosten niet meer naar de verzamelpunten brengen. Een melkfabriek in Eldoret had een dagelijkse aanlevering van 25.000 liter per dag, dat is nu nog maar 11.000 liter per dag.

Met name de kleine boeren, en dat is verreweg het grootste deel, in Kenia hebben het erg moeilijk. Velen hebben niets meer en geen middelen om straks weer op nieuw te beginnen. Ook hebben veel investeerders hun vertrouwen in Kenia verloren en blijven nu weg. Veel bedrijven leiden schade en toeristen mijden het land. De economische schade is aanzienlijk. Een humanitaire crisis dreigt. Veel kinderen kunnen niet meer naar school, vrouwen zijn het slachtoffer van verkrachtingen en gezondheidsvoorzieningen zijn in gebreke met name in de vluchtelingenkampen. Bovendien dreigt er op korte termijn een voedseltekort.

Kenfap pleit voor vrede en verzoening in Kenia. Het merendeel van de kiezers in Kenia is werkzaam in de agrarische sector en zodoende heeft KENFAP een groot bereik. Op lokaal en regionaal niveau worden verzoeningsbijeenkomsten georganiseerd waar lokale boerenleiders en gewone KENFAP leden voor worden uitgenodigd. Posters, brochures etc zullen worden verspreid waarin voor een boodschap van vrede en verzoening wordt gepleit.
Daarnaast zullen de komende weken , zodra de situatie veiliger is, de getroffen gebieden worden bezocht door enkele medewerkers van Kenfap. Informatie uit de regio's komt maar mondjesmaat binnen, dus het is niet duidelijk wat de precieze schade is. Daarom zal er zal gedetailleerd onderzocht worden wat de schade is voor boeren. Op basis van dit onderzoek zal een actieplan worden opgesteld en uitgevoerd''.

Op dit moment is al duidelijk dat er behoefte is aan zowel voedsel als zaken als matrassen, dekens, toiletartikelen etc. voor de boeren die met hun gezinnen in de vluchtelingenkampen verblijven. Uit de bezoeken van de stafleden van Kenfap aan de boeren in de regio's zal blijken waar meer behoefte aan is. Voor Kenfap is nu al duidelijk dat de financiele middelen voor Kenfap niet toereikend zijn om zo'n actieplan uittevoeren. Voor de eerste hulp heeft Agriterra al ¤ 10.000 overgemaakt. Maar er is meer nodig!
Uw gift is welkom!

De commissie Internationale Samenwerking van LTO Noord heeft in overleg met de directie van LTO Noord besloten Kenfap te ondersteunen in haar activiteiten in deze moeilijke situatie. Door middel van een geldinzamelingsactie onder haar leden. Bij deze dus een oproep: Wilt u uw collega boeren en tuinders in Kenia steunen? Uw gift is van harte welkom. U kunt een bedrag storten op rekeningnummer 10.25.54.374 (Rabo Utrecht) t.n.v. Vereniging LTO Noord o.v.v. 'actie Kenia '. Wilt u dit doen voor 25 februari a.s? Dan kunnen we zo snel mogelijk een bedrag overmaken aan Kenfap. U begrijp dat er met deze actie niets aan de befaamde strijkstok blijft hangen!

Samen met Agriterra probeert de commissie Internationale Samenwerking de ontwikkelingen in Kenia op de voet te volgen. Dit lukt omdat de lijnen kort zijn. Actuele informatie , o.a. wat er met uw gift gedaan wordt, kunt u te zijner tijd vinden op: www.ltonoord.nl/belangenbehartiging/ontwikkelingssamenwerking. We hopen op uw medewerking!

Hennie Roelofsen
Voorzitter LTO Noord Internationale Samenwerking.