Gemeente Waalwijk 20 Starterswoningen in Waspik-Boven

In Waspik-Boven komen 20 starterswoningen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De kick off is op 25 februari.

De gemeente Waalwijk en wooncorporatie Slagenland Wonen geven 20 starters op de woningmarkt de mogelijkheid om op een betaalbare manier hun woning te ontwikkelen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Op de locatie Elzendreef in Waspik-Boven stelt de gemeente betaalbare grond voor starters beschikbaar.
De kick off van CPO-project Waspik is op 25 februari 2008 om 19.30 uur. Op het kantoor van Slagenland Wonen vindt dan een informatiemarkt plaats met als thema starters op de woningmarkt. De gemeente zet zich hiervoor in omdat het ontwikkelen van starterswoningen in Waspik een lang gekoesterde wens is van onder andere de inwoners van Waspik.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) Bij CPO ontwikkelen toekomstige bewoners samen hun eigen woning, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Onder begeleiding van een CPO adviesbureau vervullen de kopers de rol van opdrachtgever: zelf een architect en aannemer kiezen, bouwmaterialen regelen, meedenken over het ontwerp en de projectbegeleiding van de bouw op zich nemen. Dit gebeurt uiteraard binnen een aantal randvoorwaarden die gesteld zijn door wet- en regelgeving, de gemeente Waalwijk en Slagenland Wonen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat omwonenden recht hebben op inspraak in het bestemmingsplan.

Doelgroep
Het project is bestemd voor jonge starters op de woningmarkt die een sociale koopwoning kunnen betalen. De stichtingskosten komen waarschijnlijk rond de 160.000,- te liggen (prijspeil 2007). Aan deelname zijn voorwaarden verbonden, namelijk:

· Je bent ouder dan 18 jaar en jonger dan 30 jaar;
· Het (gezamenlijk) inkomen is niet hoger dan 34.200,-;
· Je bent inwoner van de gemeente Waalwijk;
· Je bent starter op de woningmarkt;
Er gelden uitzonderingen voor studenten en enkele huurders van Slagenland Wonen. Deze voorwaarden staan op de website www.waalwijk.nl > bouw je eigen huis > Waspik.

Loten
Waarschijnlijk zijn er meer aanmeldingen dan woningen. Door te loten wordt er een selectie gemaakt. Inwoners van Waspik krijgen in dit project voorrang. Het college van Waalwijk en Slagenland Wonen pakken hiermee de huisvestingsproblematiek in de kleine kernen aan. Jongeren zagen zich gedwongen om hun kern te verlaten doordat er geen gepast woningaanbod is. Deze keus van voorrang is goed voor de bevolkingsopbouw en voor het behoud van de sociale structuur van Waspik.

Hoe houden we woningen betaalbaar?
De gemeente biedt de grond aan tegen een gereduceerde prijs maar geeft deze grond niet zomaar weg. Dat zou alleen de huidige koper vooruit helpen maar niet de woningzoekende in de toekomst. Daarom is er voor een bijzondere samenwerking gekozen met Slagenland Wonen. Zij staan garant voor een terugkoopregeling. De woningeigenaar heeft daarbij de plicht de woning aan Slagenland Wonen te verkopen. Daarbij vindt een verdeling van de waardeontwikkeling plaats. Vervolgens verkoopt Slagenland Wonen de woning met terugkoopregeling en met korting aan een volgende starter. Zo blijven deze woningen ook in de toekomst betaalbaar voor jongeren in Waspik.

Informatiemarkt
Op 25 februari vindt op het kantoor van Slagenland Wonen een informatiemarkt plaats met als thema starters op de woningmarkt. Wilt u een presentatie bijwonen over CPO-project WaspikBoven? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via www.waalwijk.nl>bouw je eigen huis>Waspik.

Publicatie datum 30-01-2008