Gemeente Rotterdam

Deurwaarders van Gemeentebelastingen spoordem afgelopen zaterdag met de ANPR-camerawagen 77 autos van wanbetalers op. Daarop werd rap 38.500 euro betaald. Eén wanbetaler rekende zelfs 7000 euro direct af. De gemeente liet 15 autos afvoeren.

Gemeentebelastingen heeft weer succes met actie Uw belasting klemt

Beslag op auto. Wanbetalers rekenen op één dag 38.500 euro af

Afgelopen zaterdag hebben deurwaarders van Gemeentebelastingen met de ANPR-camerawagen 77 autos van wanbetalers opgespoord. De gemeente heeft in totaal voor 107.193 euro aan achterstallige betalingen beslag gelegd. Daarop werd door de wanbetalers rap 38.500 euro betaald. Eén wanbetaler rekende zelfs 7000 euro af.

De gemeente liet 15 autos afvoeren.

Uw belasting klemt

Vorig jaar is Gemeentebelastingen de actie Uw belasting klemt gestart en honderden autos van wanbetalers zijn in 2007 opgespoord en in beslag genomen. Naast de succesvolle ANPR-acties in samenwerking met de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en de landelijke Belastingdienst gaat Gemeentebelastingen door met de actie Uw belasting klemt.

Voor 107 duizend euro beslag op autos

Deurwaarders van Gemeentebelastingen hebben met behulp van de ANPR-camerawagen op de tweede grote actiedag van dit jaar 77 autos van wanbetalers opgespoord. De gezamenlijke schuld van deze wanbetalers bedroeg 107.193 euro, waarvoor direct beslag is gelegd.

Direct 38.500 euro betaald

Nadat de deurwaarder beslag op de auto heeft gelegd kan de wanbetaler gelijk afrekenen. In het rijdende incassobureau hebben 35 wanbetalers direct de belastingschuld betaald. Zij rekenden 38.588,79 euro contant of via een pinbetaling met de deurwaarder af. Eén wanbetaler betaalde zelfs 7000 euro contant.

Nadat 35 wanbetalers direct betaalden, bleven 27 auto's voorlopig op de klem staan. De overige 15 auto's werden direct afgevoerd in afwachting van de internetveiling.

Resultaat twee actiedagen

Tijdens de twee actiedagen in 2008 is beslag gelegd op 147 autos van wanbetalers met een totale schuld van 175 duizend euro.

Zij rekenden bij het rijdende incassobureau van Gemeentebelastingen contant of met een pinbetaling direct een bedrag van 58.000 euro af.

In totaal werden 33 autos direct door de gemeente afgevoerd, in afwachting van de internetveiling.

Buitenlandse kentekens

Als de naam en het adres van de kentekenhouder niet achterhaald kan worden en er staan tenminste tien naheffingsaanslagen parkeerbelasting open, wordt door Gemeentebelastingen ook een wielklem gezet. Het gaat in de praktijk meestal om autos met een buitenlands kenteken. Dit nieuwe beleid van de gemeente Rotterdam is tijdens de twee actiedagen al 30 keer toegepast.

Autos naar internetveiling

Nadat op de auto beslag is gelegd, heeft de wanbetaler nog vier weken de tijd om de belastingschuld te betalen. Doet hij dat niet, wordt de auto via een openbare internetveiling verkocht. Gemeentebelastingen is begin dit jaar - in samenwerking met Troostwijk Veilingen B.V. - gestart met Executieveiling.nl voor gedwongen verkopen.

Door het aanbieden van auto's via internet krijgt een breder publiek toegang tot het veilingplatform. Bovendien leert de ervaring dat verkoop via internet een positieve invloed heeft op de verkoopprijzen. Het voordeel van hogere prijzen komt volledig ten gunste van de belastingschuldige, want met een hogere opbrengst kan de belastingschuld eerder worden afgelost.

---

Om een beeld te krijgen van de werkwijze van ANPR-camerawagen annex rijdend incassobureau van Gemeentebelastingen, kunt u de uitzending van EenVandaag van 14 februari 2008 met de reportage Camera-auto jaagt op wanbetalers bekijken.

Bron: Communicatie GBR, 25-02-2008